Csehországot elbontják?

Hídtól mozdonyig mindent lopnak a fémtolvajok

Egy középkorú férfi csavarhúzóval próbálja leszerelni a Prágától 80 kilométerre fekvő Most kórházán a hippokratészi esküt ábrázoló réztáblát.

2012.02.04 09:43MTI

Nincs szerencséje: egy rendőrjárőr tetten éri. A cseh hatóságoknak azonban nincs mindig könnyű dolguk az egyre szaporodó, rendszerint hátrányos helyzetű családból származó és az ócskavas-kereskedők által fizetett összegektől elcsábuló fémtolvajokkal.

A 15,6 százalékos munkanélküliségtől szenvedő kis bányavárosban, Mostban mindennaposak az ilyen esetek. Alumínium útjelző táblák, sírkődíszek, csatornafedelek, csövek, kábelek, de templomi harangok, rézborítású háztetők sincsenek biztonságban.

2008-ban a rendőrség őrizetbe vett három férfit, akik a terezini koncentrációs tábor helyén álló emlékhelyről szereltek le több száz feliratot: a kár 1,7 millió koronás volt (közel 200 millió forint). Három és féltől 4 és fél évig terjedő börtönbüntetésre ítélték őket.

Egy vasúti gyűjtőtől egy potom 24 tonnás mozdony "lovasítottak meg". Két bűnöző lovakat fogott elébe, úgy vontatta el, hogy feldarabolva a valós értéke - 267 ezer korona (3 millió forint) feléért adja el. Egy másik mozdonyt Észak-Csehországból fújtak meg tavaly.

2011 első tíz hónapjában a fémgyűjtők 14 millió koronás (163 millió forintos) kárt okoztak a vasúti infrastruktúrát kezelő SZDC vállalatnak.

Az ország nyugati részében egy négytonnás vasúti felüljáró hídnak veszett nyoma. Egy vonat utasait a végállomás előtt kérték fel a kalauzok a leszállásra, ugyanis eltűntek az elektromos kábelek.

Az ócskavas-kereskedőket akár 1 millió korona (11,6 millió forint) bírsággal is sújthatják - mondta el Michaela Jendeková, a környezetvédelmi minisztérium szóvivője, aki szerint a probléma nagysága a feketepiaci árak alakulásával arányos.

Az ócskavas-kereskedők gyakran túlságosan is jó árat fizetnek, és szemet hunynak az áru - zsilipszelep, kotrógép vagy színházi vasfüggöny - eredete felett.

A Most melletti Horní Jiretínben egy kiló vörösrézért akár 130 koronát (1500 forint), 1 kiló sárgarézért 105 koronát (1200 forintot), egy kiló alumíniumért 32 koronát (373 forintot) is fizetnek,

Van, aki örül a fémtolvajoknak: a chomutovi szafari parkból egy őzbak, két dámszarvas és egy őzborjú szökött meg, amikor a tolvajok leszereltek egy kerítést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.