Szinte csak magyarok élnek a településen

Szlovákia - Ebed lemaradt a kétnyelvű helységnevek listájáról

Ebed (Obid) nem szerepel az új kisebbségi helységnévlistán, holott a magyarok aránya ebben a faluban 88 százalék.

2012.01.04 08:47MTI

"Egy banális adminisztratív mulasztás miatt nem kerültünk be a jegyzékbe" – állítja Nagy Tibor, a község polgármestere.
   
"Nem Ebed az egyetlen település, amely lemaradt a listáról" – ismerte el Szalay Zoltán jogász, a kormányhivatal munkatársa.
   
Az Érsekújvári járásban lévő Ebed 1999-ben lett újra önálló. A falu 1976 és 1999 között Párkányhoz (Stúrovo) tartozott. 1999-ben fogadták el a kisebbségi nyelvtörvényhez tartozó kormányrendeletet, amely meghatározza azon községek körét, ahol hivatalosan lehet használni a kisebbségi nyelveket. Ez a rendelet az 1991-es népszámlálás adataiból indult ki. Mivel Ebed 1991-ben még nem volt önálló, 1999-ben nem voltak adatok a nemzetiségi megoszlásról, ezért nem kerülhetett fel a listájára.
   
A 2001-es népszámlálás után viszont nem módosították a rendeletet. 2011-ben a kormány módosítani akarta a törvényt úgy, hogy az utolsó népszámlálás (2001) és 15 százalékos nyelvhasználati küszöb alapján adhasson ki új rendeletet, de a parlament végül úgy fogadta el a törvényt, hogy 2021-ig lehetetlenné tette az új rendelet kiadását.
   
"Törvénymódosításra lenne szükség, hogy Ebed felkerülhessen a listára" – tájékoztatott Szalay Zoltán.
   
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a település a hivatali írásos érintkezésben és az önkormányzati üléseken sem használhatja a magyar nyelvet, a magyar helységnévtáblát sem tehetik ki - olvasható az Új Szóban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.