Ivan Gasparovic elnök állítólag ellenzi

Törvényellenes a szlovákiai kisebbségi helységnévlista?

Ivan Gasparovic szlovák államfő szerint az új kisebbségi helységnévlista alkotmány- és törvényellenes, és át kell dolgozni.

2011.12.17 10:39MTI

Háttérinformációk szerint leváltaná Rudolf Chmel (Híd) miniszterelnök-helyettest, ha ilyen formában elfogadásra a kormány elé terjeszti a listát – az elnök szóvivője ezt cáfolja - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szombaton.
   
Az újság emlékeztet: a köztársasági elnök a márciusi parlamenti választásokig a kormány minden döntésébe beleszólhat, mi több, a miniszterek jelenleg már csak megbízott miniszterek.
   
Marek Trubac elnöki szóvivő cáfolta a leváltási szándékot. "Aki ezt állítja, az találgat" – mondta Trubac. Chmel szintén cáfolta, hogy tudomása lenne Gasparovic tervéről.  "Nem kaptam ilyen értelmű üzenetet a rendelettel kapcsolatban" – közölte a lap kérdésére.
   
Trubac elmondta: Ivan Gasparovic szerint az alkotmány 6. cikkelyének első bekezdését ("Szlovákiában a szlovák a hivatalos nyelv") és a korábbi, 1999-es kisebbségi nyelvhasználati törvényt is sértené az új helységnévlista. Ez volt az oka, hogy a rendeletet levették a kormány e heti ülésének programjáról.
   
Rudolf Chmel előrebocsátotta, a jövő héten beterjeszti a javaslatot,  "mivel a rendelet elengedhetetlen a kisebbségi nyelvhasználati törvény bizonyos részeinek végrehajtásához, elfogadása pedig a kormány hatáskörébe tartozik".
   
Az emberi jogi és kisebbségügyi kormányfőhelyettes szerint a leváltásával kapcsolatos információk félreértéseken alapulhatnak, amelyekre az is okot adhatott, hogy Gasparovic másodszor sem írta alá a júniusban elfogadott kisebbségi nyelvhasználati törvényt, de az így is életbe lépett, mert az elnök csak egyszer vétózhat.
   
Chmel leváltásához Iveta Radicová kormányfő beleegyezése is szükséges, állítja Bugár Béla.  "Chmel egyébként sem tart a leváltástól" – tette hozzá a Híd magyar-szlovák párt elnöke.
   
A kisebbségi helységneveket tartalmazó és a kétnyelvű ügymenetet szabályozni hivatott kormányrendeleteket Chmel hivatala szerette volna a kabinet ülésének napirendjére tűzni. "A két kormányrendeletről további egyeztetések lesznek a kifogásokat támasztó minisztériumokkal" - tájékoztatta az Új Szó című napilapot korábban Juhász László, a kormányhivatal egyik főosztályvezetője. Elmondása szerint a belügyi, a kulturális, valamint a munkaügyi és népjóléti tárca is kifogásokkal élt a rendeletek ellen. Eddig csak a kormány kisebbségügyi bizottsága mondott igent a kisebbségi helységnévlistára.

Ha a kormány is jóváhagyta volna a listát, a kisebbségi nyelvhasználati törvény értelmében a kisebbségi elnevezéseket minden olyan szlovákiai településen fel kellett volna tüntetni, ahol az adott kisebbség lakossági részaránya eléri a húsz százalékot.
    
A Magyar Koalíció Pártja (MKP) szégyenteljes kudarcnak minősítette a kormányrendelet elfogadásának elodázását.
   
Bugár Béla blogjában kifogásolta az MKP álláspontját, s azt mondta: nagydobbal verébre vadászni nagyon nehéz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.