Nem múltak el forradalmai

Szíriában tovább folyik a vér

Az Arab Liga által megszabott háromnapos határidő lejártával is folytatódott a rendszerellenes tüntetők elleni hatósági erőszak Szíriában: szombaton legalább 14 ember vesztette életét a karhatalmi erők fellépésében - közölte egy emberi jogi szervezet.

2011.11.20 18:51MTI

Az ország középső részén lévő Sezar városban és a török határon fekvő Dzsabal az-Zavija területen alkalmaztak erőszakot a tüntetők ellen. Tizenkét polgári lakos, illetve a tüntetők oldalára átállt két katona vesztette életét. Az Arab Liga november 13-án felfüggesztette Szíria tagságát, majd három nappal később, szerdán pedig további három napot adott a damaszkuszi vezetésnek a rendszerellenes tüntetők elleni erőszakkampány leállítására, különben gazdasági szankciókkal kell számolnia.

Szombaton éjfélkor lejárt a határidő, de a karhatalmi erők brutalitása folytatódott Damaszkusz pontosan meg nem jelölt módosításokat is javasolt az Arab Liga béketervéhez, ám a szervezet elutasította ezeket. Vasárnap kiadott közleménye szerint a Damaszkusz által kezdeményezett változtatások éppen a terv lényegét változtatnák meg. Azért is elfogadhatatlanok, mert "drasztikusan módosítanák" az Arab Liga által Szíriába küldendő, 500 fős megfigyelő misszió mandátumát. A liga által kijelölt megfigyelőknek az lenne a feladatuk, hogy ellenőrizzék és biztosítsák a béketerv megvalósítását.

A MENA egyiptomi hírügynökség jelentése szerint az Arab Liga tagországainak külügyminiszterei csütörtökön megvitatják a Szíriában kialakult helyzetet. A szervezet Szíriával foglalkozó - Algériából, Egyiptomból, Katarból és Szudánból álló - csoportja egy nappal korábban előkészítő értekezletet tart. Legalább két rakétagránát csapódott be vasárnap hajnalban Damaszkuszban a kormányzó Baasz párt irodájába - közölték szemtanúk. A rendőrség lezárta azt a teret, ahol a pártiroda épülete található. Egy szemtanú elmondta, hogy pirkadatkor verte fel a csendet a robbanások döreje a becsapódások hajnalhasadás előtt történtek, s ekkor az épület javarészt üres volt. A támadók feltehetően így akartak üzenni a damaszkuszi rezsimnek - vélekedett. Nincs helye többé zsarnoki rendszereknek a mediterrán térségben - mondta Szíriára utalva vasárnap Londonban megjelent sajtónyilatkozatában a török államfő. Abdullah Gül a The Sunday Telegraph című vezető vasárnapi brit konzervatív lapnak kijelentette: Törökország már a megmozdulások előtt "erőteljesen javasolta" Bassár el-Aszad szíriai elnöknek a reformok ütemének felgyorsítását. "Megmondtuk neki, hogy ha nem ő maga áll a változások élére, a dolgok nagyon rosszra fordulhatnak" - fogalmazott Gül az interjúban. A török elnök cáfolta azokat a találgatásokat, hogy Törökország fegyveres beavatkozást tervezne a felkelők oldalán, de azt egyértelművé tette, hogy a török kormány üdvözli a szíriai rezsim ellenzékének fellépését. "Erőteljes, tiszta hangon kimondjuk, hogy a (szír) nép jogos követelései támogatásra lelnek részünkről" - mondta Gül. A török államfő részletek nélkül elmondta azt is a brit lapnak, hogy Törökország lehetőséget teremt a szíriai ellenzéknek találkozók, vitafórumok megrendezésére "szabad környezetben", és ehhez "diplomáciai platformot&

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.