Erősödő konfliktus

Szíria maradt a régi

A határidő lejártával is folytatódnak az erőszakcselekmények.

2011.11.20 09:18MTI

Az Arab Liga által megszabott háromnapos határidő lejártával is folytatódott a rendszerellenes tüntetők elleni hatósági erőszak Szíriában: szombaton legkevesebb 14 ember vesztette életét a karhatalmi erők fellépésében - közölte egy emberi jogi szervezet.

Az ország középső részén fekvő Sezar városban, és a török határon fekvő Dzsabal az-Zavija területen alkalmaztak erőszakot a tüntetők ellen. Tizenkét polgári lakos, illetve a tüntetők oldalára átállt két katona vesztette életét.

Az Arab Liga szombaton felfüggesztette Szíria tagságát, szerdán pedig három napot adott Damaszkusznak arra, hogy leállítsa a rendszerellenes tüntetők elleni erőszakkampányát, különben gazdasági szankciókkal kell számolnia. A határidő szombaton éjfélkor járt le, de a karhatalmi erők brutalitása folytatódott szombaton, és az előző két napon is.

A damaszkuszi kormány pénteken "elvben" beleegyezett abba, hogy az Arab Liga megfigyelő csoportot küldjön az országba, de Bassár el-Aszad elnök a The Sunday Times című brit lapban szombat este megjelent interjúban leszögezte, hogy az Arab Liga nyomásgyakorlása ellenére is folytatódik a hatóságok fellépése a kormányellenes erők ellen.

"A konfliktus folytatódni fog, és közben a Szíria leigázására irányuló nyomásgyakorlás is folytatódik" - mondta Aszad. Hozzátette hogy a válság rendezésének egyetlen módja "a felfegyverkezett emberek utáni kutatás, a fegyveres bandák elleni hajsza, a szomszédos országokból Szíriába irányuló fegyvercsempészet és a szabotázsakciók megakadályozása, a joguralom és a rend érvényre juttatása".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.