Már csaknem a felét összeszedték

Szépen gyűlik Aj Vej-vej adótartozásának fedezete

Támogatók ezrei több mint 6 millió jüant (297 ezer eurót) gyűjtöttek össze Aj Vej-vej (Ai Weiwei) másként gondolkodó művész számára Kínában, akinek 15 millió jüannak (1,7 millió eurónak) megfelelő adót kell befizetnie a kínai hatóságok felszólítására.

2011.11.09 17:28MTI

A kínai rendszert nyíltan bíráló művész november elsején kapott fizetési felszólítást 15 napos határidővel.  Sokan postai úton vagy interneten juttatták el a neki szánt összeget, de voltak, akik papírrepülőbe rejtették a bankjegyeket és éjszaka bedobták Aj Vej-vej kertjébe. A művész a CNN-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: az emberek arra használták adományaikat, hogy tettükkel politikai nyilatkozatot tegyenek.
   
A művész egyébként többször kifejtette: fogalma sincs, miért kell fizetnie, s a kínai hatóságok akcióját megtorlásnak tartja.
   
"Nem számítottunk rá, hogy ennyien bekapcsolódnak. Az elmúlt napokban több mint 22 ezer ember küldött pénzt, korábban ilyenre nem volt példa. Ez elképzelhetetlen a nemzet történetében" - mondta. Aj Vej-vej sosem kért pénzbeli segítséget és azt ígérte, hogy az egész összeget vissza fogja fizetni.
   
Áprilisban adózás alóli kibúvás miatt tartóztatták le a másként gondolkozót, aki július óta rendőri felügyelet alatt áll, és nem hagyhatja el Pekinget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.