A volt köztársasági elnök szárnyaló beszéde

Sólyom szerint kellenek az alkotmánybíróságok Európában

Az alkotmánybíróságok szerepének fontosságát hangsúlyozta Sólyom László Bécsben, miután ünnepi beszédet tartott az osztrák alkotmánybíróságon az osztrák alkotmány fennállásának 91. évfordulója alkalmából.

2011.09.30 16:25MTI

A volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság volt elnöke felidézte, hogy szerdán a németországi Karlsruhéban emlékeztek meg az ottani intézmény fennállásának 60. évfordulójáról. Mint mondta, a húsz éve kifejlődött magyar alkotmányosság elismerésének fogja fel, hogy mindkét eseményre meghívták szónokként. "Fontos dolog, hogy ami kiépült húsz év alatt Magyarországon az alkotmányosság terén, az élvezi Európa bizalmát és elismerését, erre építenünk kell. Mindenképpen a folyamatosság mellett kell lándzsát törni" - tette hozzá.
   
A két évforduló fontos üzeneteként kiemelte azt is: a parlament az alkotmány keretei között tud csak igazán működni, és ehhez szükséges egy független bírói kontroll. "Ahogy azt Angela Merkel (német kancellár) a karsruhei megemlékezésen hangsúlyozta - folytatta - , a legfelsőbb alkotmányos szerveknek közös felelőssége van az ország sorsáért, az nem a parlamenté egyedül. Ugyanakkor az alkotmánybíróságnak is figyelembe kell vennie a szükséghelyzeteket". Bármilyen mozgásteret jelöl is ki az alkotmánybíróság, mindenképpen ki kell jelölnie egyet - mondta.
   
Sólyom László Heinz Fischer osztrák köztársasági elnökkel közösen vett részt az osztrák Alkotmány-napi megemlékezésen. Előadásában a közép- és kelet-európai alkotmánybíróságok fejlődését áttekintve kiemelte az osztrák intézmény és annak szellemi atyja, Hans Kelsen jogtudós jelentőségét, de az eltérő fejlődési sajátosságokat is. Kelsen tanai, valamint és ausztriai megvalósításuk nélkül elképzelhetetlen volna Európa későbbi alkotmánytörténete - mondta.
   
Egy alkotmánybíróság teljesítménye azon mérhető le, hogy képes-e egy ország alkotmányos kultúráját meghatározóan elősegíteni. Ebben a tekintetben az alkotmánybíróságok elterjedése Európában és a hatásuk derűlátóan ítélhető meg - mondta. Hosszú távon az alkotmányos kultúra győzedelmeskedik, ez a hatás tartósabb, mint egyes döntések politikai visszhangja. Annak a tudatnak a meghonosodása, hogy az alkotmány a politika felett áll, túléli a politikának egy alkotmánybíróság "megfegyelmezésére" irányuló kísérleteit - vélekedett.
   
Kitért többek közt arra is, hogy az alkotmánybíróságoknak a változó világ kihívásaira is reagálniuk kell. Mint mondta, választ kell adniuk olyan kérdésekre, mint az, hogy a terrorizmus elleni védekezésben milyen mértékig lehet az alapjogokat korlátozni, vagy mint a magántulajdonba való állami beavatkozás a gazdasági válság idején.

Kijelentette, az elmúlt húsz év fejlődése bizonyítja, hogy milyen sokféle módon juthat az alkotmány uralmának alapgondolata a korszellemnek megfelelően kifejezésre.
   
Az Alkotmány-napi megemlékezést 1990 óta rendezi meg az osztrák alkotmánybíróság. A rendezvény szinte hagyományos vendége, Heinz Fischer osztrák belpolitikai kérdésekre kitérve sürgette a parlament előtt lévő, korrupcióellenes és az átláthatóságot javító törvényjavaslatok elfogadását. Megismételte néhány hónappal korábbi, "tiszta kezek politikáját" sürgető felszólítását. A napirenden lévő, különböző volt és jelenlegi kormánypártokat érintő vélt visszásságokra utalva kijelentette: nem mindent szabad, amit nem tilt törvény. "Egy erkölcs van" - mondta.
   
Az egynapos bécsi látogatáson tartózkodó Sólyom László az ünnepség előtt négyszemközti megbeszélésen találkozott az osztrák elnökkel. Az este folyamán díszvacsorán vesz részt az osztrák alkotmánybíróság jelenlegi, illetve volt elnökével, Gerhart Holzingerrel és Ludwig Adamovich-csal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.