Schmitt a felelőtlen gazdaságpolitikát okolja

Jólét helyett takarékosság vár Európára

Schmitt Pál azt mondta: Európában az elkövetkező évek nem a felhőtlen jólétről és gazdasági növekedésről fognak szólni, hanem a felelős takarékosságról.

2011.09.09 16:00MTI

A magyar államfő előadásában kifejtette, hogy az elmúlt évek felelőtlen gazdaságpolitikája miatt Magyarország és az Európai Unió (EU) is többet fordított saját működésére, mint amennyit megengedhet magának, az ebből kialakult politikai válságra pedig csak középtávon lehet megoldást találni.
   
Schmitt Pál egyben tévesnek ítélte azokat a feltételezéseket, hogy az euróövezet tartós válsága miatt széthullás fenyegeti a közös valutaövezetet és az EU-t.
   
A magyar államfő hozzátette: nem elfogadhatóak és nem is hozhatnak tartós megoldást a kívülről jött kényszerintézkedések, ezért a válságra adott nemzeti válaszok szükségszerűen tükrözni fogják Európa egyik legnagyobb alapértékét, a sokszínűséget. Schmitt Pál elmondta, hogy már a magyar uniós elnökség során igény mutatkozott a nemzetgazdaságokat ellenőrző közös mechanizmusok létrehozására.
   
A Regionális kihívások - nemzeti válaszok című konferencián Schmitt Pál hangsúlyozta, hogy a NATO-nak, a kollektív biztonság szervezetének szerepe ebben az időszakban még inkább felértékelődik.
   
A magyar államfő háromnapos bulgáriai látogatásának eredményeiről szólva magyar újságírók előtt úgy fogalmazott: Magyarország és Bulgária közös kulturális és történelmi gyökerekkel rendelkezik, tagja az EU-nak és a NATO-nak, így a két nép "kevés szóból is megérti egymást."
   
A kérdésre válaszolva, hogy Horvátország csatlakozási tárgyalásainak lezárását követően mire számít a EU nyugat-balkáni bővítésével kapcsolatban, Schmitt Pál elmondta: Zágráb kilátásai reményt nyújthatnak a térség tagjai számára.

A horvát csatlakozás rávilágíthat, hogy az EU mégsem szenved bővítési fáradtságban, illetve hogy a csatlakozási kritériumokat teljesítő országoknak helyük van az unióban - tette hozzá az államfő. A magyar elnökség arra törekedett, hogy minden jelentkező perspektívát kapjon, illetve hogy tisztában legyen a csatlakozáshoz szükséges kritériumokkal. Európa akkor lesz teljesen egységes - feltehetően tíz-tizenöt éven belül - ha a balkáni országok mind az EU és a NATO tagjaivá válnak - mondta az államfő. 
   
Schmitt Pál bulgáriai tartózkodásának befejező napján megtekintette a Nemzeti Történelmi Múzeum kiállításait, majd ellátogatott a bojanai templomhoz. A magyar államfő Georgi Parvanov bolgár elnök meghívására tett hivatalos látogatást Bulgáriában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.