Gaarder Osama "szellemi testvérének" nevezte

Bin Ladenhez hasonlítják a norvég mészárost

Az Egyesült Államok ellen 2001 szeptemberében elkövetett merényletek kitervelőjéhez, Oszama bin Ladenhez hasonlította az elmúlt heti norvégiai kettős merénylet végrehajtóját egy világhírű norvég író.

2011.07.28 10:07MTI

Jostein Gaarder író és filozófus - egyebek közt a Sophie világa című könyv szerzője - több csütörtöki német újságnak adott interjúban a szélsőjobboldali Anders Behring Breiviket a hírhedt al-Kaida nemzetközi terrorszervezet volt vezetője "szellemi testvérének" nevezte. Határtalan gyűlöletével Breivik éppen azokhoz hasonlít, akiket a leginkább gyűlöl, a szélsőséges iszlamistákhoz - hangoztatta.
   
Gaarder elutasította azt a nézetet, amely szerint az Oslóban, majd a fővároshoz közel fekvő Utoya szigetén végrehajtott merényletek "norvég esetként" szigetelhetők el. Mindez - mint fogalmazott - Svédországban, Finnországban vagy akár Németországban is megtörténhet.
   
Kételyének adott hangot Jens Stoltenberg miniszterelnök azon ígéretének megvalósíthatóságával kapcsolatban, hogy Norvégia még több demokráciával és még nagyobb nyitottsággal, toleranciával válaszol a történtekre. "Szembetaláltuk magunkat a gonosszal, amit korábban el sem tudtunk képzelni. Elveszítettük ártatlanságunkat" - mondta és nem zárta ki, hogy a norvégoknak a jövőben lényegesen több biztonsági intézkedést kell elviselniük.
   
Mint emlékeztetett, a volt svéd miniszterelnököt, Olof Palmét az utcán gyilkolták meg, s azóta a svéd rendőrség megerősítette a politikusok védelmét. "És ha a jövőben ismét 600 fiatal gyűlik össze az Utoya-szigeti ifjúsági táborban, kénytelen-kelletlen meg kell barátkoznunk azzal a gondolattal, hogy nagyobb védelemre van szükségük" - tette hozzá.
   
Josten Gaarder felhívta a figyelmet arra is, hogy a titkosszolgálatok mostanáig elsősorban a szélsőséges iszlám csoportokat és internetes honlapjaikat figyelték, nemcsak Norvégiában, de az egész világon. Mostantól azonban a különböző szélsőjobboldali csoportokat is az eddiginél jóval erőteljesebben kell megfigyelés alá vonni - hangsúlyozta.
   
Gaarder szerint a szélsőjobboldal nem jelent veszélyt a norvég társadalomra. Az oslói titkosszolgálat - írta - alig negyven olyan személyt tart nyilván, akik a "neonáci miliőhöz" tartoznak.

Szerinte Oszama bin Laden "szellemi testvére", a határtalan gyűlölet által vezérelt Breivik nem tartozik ezek közé. Felhívta viszont a figyelmet arra, hogy Norvégiában az elmúlt időszakban a jobboldali radikalizmus új formái jelentkeztek. Ezek közül egyesek kultúrkonzervatívnak, mások kereszténykonzervatívnak vagy akár feministának nevezik magukat.

Jobboldali honlapokon és különböző blogokban mindenekelőtt az iszlám ellen szítanak gyűlöletet. Mindez olyan új fenyegető jelenség - jegyezte meg -, amit a jövőben jóval erősebben figyelni kell.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.