Sokan az életfogytiglani büntetés mellett érvelnek

Norvégiai tömegmészárlás: a szigorítás a megoldás?

A büntető-törvénykönyv úgy rendelkezik: aki Norvégiában bűncselekményt követ el, annak legfeljebb 21 évi börtönbüntetéssel kell számolnia.

2011.07.26 06:46MTI

Ám a pénteki merényletek óta, amelyek legalább 76 ember életét oltották ki, sokan szigorítanák a büntetési tételeket, hogy a példátlan mészárlás elkövetője élete végéig rács mögé kerüljön.
   
Az utcákon és internetes fórumokon napok óta folyik a vita a szabad és toleráns Norvégia türelmének határairól; egyesek nyíltan követelik, hogy a 32 éves Anders Behring Breivikre szabjon ki halálbüntetést a bíróság.

"Olyan sok ártatlan embert ölt meg, hogy csakugyan úgy vélem, nincs joga az élethez" - írta Mari Kaugerud a "Halálbüntetést Anders Behring Breivikre" nevű Facebook-csoport tagjaként.

A csoporthoz pár nap alatt ezernyolcszázan csatlakoztak.
   
Nem minden Facebook-levelező helyezkedik ilyen kemény álláspontra: a norvégoknak csak csekély hányada híve a halálbüntetésnek. Ám sokakat irritál az a gondolat, hogy Breivik - akármilyen tartamú szabadságvesztésre ítélik is majd - egy idő után újból szabadlábra kerülhet.

"Az ilyeneket soha többé nem szabadna normális emberek közé engedni - háborog Mustafa, egy iráni származású kioszktulajdonos. - Ha 21 évet kap, akkor 53 évesen jöhet majd ki a börtönből. Túl sok életet pusztított el ahhoz, hogy valaha is szabadon engedjék!"
   
A norvég btk. szerint a maximális szabadságvesztés időtartama valóban 21 év, ráadásul számos lehetőség van a kiszabott büntetés mérséklésére. A skandináv ország börtönei korszerűek és kényelmesek.

A pénteki brutális merényletektől eltekintve Norvégia  bűnügyi mutatói és a visszaeső bűnözőkre vonatkozó adatai elmaradnak az európai átlagtól. A halálbüntetést a legtöbb bűncselekmény esetében már 1902-ben megszüntették, 1979-ben pedig végleg eltörölték. Az utolsó kivégzést 1948-ban hajtották végre.
   
Helen Arvesen diák is ellenzi a halálbüntetést, ám a 21 évi maximális börtön szerinte roppant kevés. "Ha majd kiengedik Breiviket, annyi felháborodott ember fog vele farkasszemet nézni, hogy soha többé nem érezheti magát biztonságban" - véli a lány. A rendőrség szerint a tettes kész élete hátralévő részét rács mögött tölteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.