Szuperexpresszek ütköztek Vencsou városa közelében

Brutális vonatbaleset Kínában - egy viaduktról zuhantak a mélybe a vasúti kocsik

Csöcsiang (Zhejiang) tartomány illetékeseinek tájékoztatása alapján a kínai média jelentette: legkevesebb 35 halottja és mintegy 210 sérültje van már a kelet-kínai vasúti szerencsétlenségnek, amelynek során szuperexpresszek ütköztek és vasúti kocsik siklottak ki, zuhantak le egy viaduktról.

2011.07.24 12:00MTI

A szombaton este Vencsou (Wenzhou) városa közelében történt baleset áldozatai közül a hatóságok eddig 19-et azonosítottak, a halottak között két külföldi is van.

A magyar nagykövetség konzuli részlege nem kapott értesítést arról, hogy magyar állampolgár lenne az áldozatok között - közölte Pekingben Zseli Miklós ügyvivő. Mint mondta, egy család kereste a térségben járó és a telefonhívásra nem válaszoló hozzátartozóját Magyarországról, kért segítséget a nagykövetségtől, s sikerült megtalálni az illetőt.
   
A baleset körülményeiről eddig annyit állapítottak meg, hogy a Hangcsou (Hangzhou) és Fucsou (Fuzhou) között Vencsou érintésével közlekedő D3115-ös számú szerelvény állítólag villámcsapás következtében megállásra kényszerült a nyílt pályán, s hátulról belerohant a D301-es számú vonat, amely Pekingből tartott Fucsouba.
   
Az utóbbi vonat első két kocsija egymásra torlódott, a viaduktról lefordult, a mélybe zuhant. A D3115-ös utolsó két kocsija ugyancsak kisiklott. Korábbi jelentésekben két lezuhant kocsiról volt szó, az újabbakban négyről.
   
A nagy sebességgel haladó vonat fekete dobozát megtalálták, a vizsgálat, a mentés Csang Tö-csiang (Zhang Dejiang) miniszterelnök-helyettes helyszíni irányításával folyik.
   
A kínai központi televízió beszámolója szerint többen menekültek meg úgy, hogy a betörték a vonat ablaküvegét és közel 20 méteres magasságból kiugrottak. Az egyik vasúti kocsinak csak az egyik vége ért földet, majdnem függőleges helyzetben állt meg.

Az utasok elmondták, hogy a vonatuk már több mint húsz perce állt, s a vonatkísérő közölte velük, hogy villámcsapás miatt nincs áramellátás. Később lassan újra indult, majd érezték, hogy erősen rázkódni kezd a szerelvény és a kocsi sötétségbe borul.
   
Több mint 600 tűzoltó és mentőalakulat igyekszik a roncsokat szétvágni; emberek, túlélők után kutatnak. Egyúttal a vasúti pályát is szabaddá teszik, illetve javítják. Az érintett vonalon egyelőre 58 vonat közlekedését függesztették fel. A D3115-ös vonaton a baleset időpontjában több mint 900-an utaztak, míg a D301-esen több mint 500 utas tartózkodott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.