Lesz ez még így se...

Nem nőhetnek fel a szomáliai gyerekek

Az ENSZ menekültügyi hivatalának vezetője a Szomáliát sújtó aszályt a világ "legszörnyűbb humanitárius katasztrófájának" tartja.

2011.07.13 15:36Konrád - ma.hu

A kenyai Dadaab menekülttáborban hetente közel 10 000 ember próbál menedéket lelni, ami hatszorosa a tavalyi átlagnak. A Kenya, Etiópia és Szomália határvidékét sújtó szárazság miatt folyamatosan áramlanak a menekültek, akiknek olykor napokon át kell étlen-szomjan gyalogolniuk. A hivatalos források szerint több mint 10 millió ember szorul azonnali segélyre, köztük több mint 2 millió gyerek.

Dadaabban jelenleg 380 000 menekült tartózkodik, de a beléptető irodáknál is több ezren várakoznak. Elsősorban az Al-Shabab militáns csoport miatt menekülnek el sokan. A csoport nem engedélyezi a nemzetközi segélyszolgálatoknak a belépést az általuk kontrollált területekre, ahol pedig nagy szükség lenne az élelmiszerre.

A táborban dolgozó orvosok szerint a magas halálozási arány (volt olyan hét júniusban, amikor 58 ember vesztette életét) legfőbb oka az alultápláltság. A hozzájuk érkező gyerekek felénél áll ez fenn. És hiába gyógyítják meg a beteg gyerekeket, ha nem jutnak elegendő élelmiszerhez, hamarosan újra orvosi segítségre szorulnak.

A Szomáliából menekülők nem csak Kenyába, hanem Etiópiába is ezerszám özönlenek, de gyors segítség nélkül a tömeges halálozás elkerülhetetlen. A World Food Program szerint Afrika Szarvánál legalább 10 millió ember számára kell élelmiszersegélyt biztosítani. A WFP jelenleg 6 millió ember részére juttat el élelmiszert, de a 477 millió dollárból, ami a térség élelmezéséhez kell 40% hiányzik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.