Moszkva felzárkózik

El a kezekkel a piros gombtól! - Oroszország a NATO kezére csap

Oroszország soha nem fogja átadni az irányítást a stratégiai fegyverzet felett a Nyugati szövetségeseknek még akkor sem, ha közösen fognak dolgozni a rakétavédelmi programon - közölte Oroszország NATO nagykövete.

2011.07.01 16:00Konrád - ma.hu

„Hozzáférést biztosítani ehhez a virtuális piros gombhoz, nos ez elképzelhetetlen” - monda Dmitrij Rogozin, az Interfax-nak pénteken. Moszkva sosem fogja más irányítása alá rendelni a stratégiai nukleáris erőit és a légtérvédelmi rendszerét.

Persze, ez nem egyoldalú dolog Rogozin szerint. A NATO, vagy az USA védelmi rendszere sem kerülhet soha orosz irányítás alá. Az együttműködésnek tehát teljesen különböző paraméterek alapján kell folytatódnia.

Anders Rasmussen NATO főtitkár májusban azt mondta: az Észak Atlanti szövetségnek és az oroszoknak külön úton kell elérniük a közös célt, az Euro-Atlanti terület védelmét. Azaz maguknak kell a védelmet kifejleszteni, de együtt kell működniük az üzemeltetésben.

Moszkva jelezte, hogy egy olyan rakétavédelmi program, ami orosz részvétel nélkül készül el, újabb fegyverkezési versenybe torkollhat. Garanciákat követelnek arról, hogy az európai védőpajzs, bárki is építi meg, nem jelent fenyegetést az orosz nukleáris arzenálra.

Rogozin szerint Oroszország számára a legnagyobb garancia erre az USA rakétavédelmi rendszerének teljes mellőzése lenne. Hozzátette, hogy a Washingtonnal folyó tárgyalások az ügyben megrekedtek méghozzá az “amerikai fél miatt”. Szerinte az amerikai politikusok és diplomaták számára a rakétavédelemi álláspontjuk egyfajta módosíthatatlan litánia, amit folyamatosan hajtogatnak, és így nem lehet elmozdulni a holtpontról.

Oroszország meg fogja építeni a saját rakétavédelmi rendszerét „függetlenül attól mihez fognak a nyugati partnerek ezen a területen” - mondta Rogozin. Hozzátette, bár Moszkva egyelőre „le van egy kicsit maradva az amerikaiak mögött”, komoly erőfeszítések történtek az utóbbi években, hogy helyreálljon az erőegyensúly.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.