Most akkor teszi a dolgát a rendőrség vagy sem?

Lázár: elfogadhatatlan a rendőrség tevékenysége a terrorgyanús ügyekben

Elfogadhatatlan a rendőrség tevékenysége a terrorgyanús ügyekben, megmagyarázhatatlan, hogy ezekben az ügyekben vagy nem tud, vagy nem akar lépéseket tenni - jelentette ki Lázár János (Fidesz), az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke szombaton Hódmezővásárhelyen.

2008.02.09 19:41MTI

AZ MSZP szerint a Fidesznek egyszer az a baja, hogy a rendőrség nem teszi a dolgát, másszor meg az a baja, hogy teszi a dolgát.

Lázár János sajtótájékoztatón azt mondta: "megmagyarázhatatlan, hogy az elmúlt években a terrorgyanús ügyekben a rendőrség mindig tehetetlen maradt". A 2006-os országgyűlési választások előtt szlovák terrorfenyegetésről szóltak a hírek, az önkormányzati választások előtt rendkívüli nemzetbiztonsági kockázatokról hallhattunk.

A mai napig nem tudjuk, kik álltak e fenyegetések mögött, ahogy azt sem, kik lőttek a Teve utcai rendőrpalotára - fogalmazott Lázár János. A rendőrség az utóbbi években a kormányzat által terrorgyanúsnak minősített ügyekben soha nem jutott az igazság közelébe, ennek két oka lehet, vagy nem tud, vagy nem akar lépéseket tenni - vélte a Fidesz rendészeti szakpolitikusa. "Vagy nem akarják elfogni az elkövetőket - valószínűleg azért, mert fölmerülhet, hogy az elkövetések mögött a legmagasabb kormányzati körökig nyúló provokációs szándék húzódik meg -, vagy a magyar rendőrség képtelen a terrorgyanús ügyeket a helyén kezelni" - mondta Lázár János.

"Ez a teljes alkalmatlanságról tesz tanúbizonyságot" - tette hozzá. A képviselő szerint ezek az események elterelik az ország valós gondjairól a figyelmet, sőt a rendőrség tehetetlensége maroknyi csoportokat is fölbátoríthat, hiszen azt látják a hatóságok terrorgyanús ügyekben a hatóság évek óta tehetetlen. "Az adófizetők nem azért tartják a magyar rendőrséget, nem azért fizetnek ilyen magas adókat, hogy a rendőrség félelmet keltsen, hanem azért, hogy megvédje őket és garantálja biztonságukat" - hangsúlyozta a képviselő. Lázár János fölszólította a rendőrséget és a rendőrség vezetőit, hogy az emberek biztonságának garantálásával "végre lássák el alapvető feladatukat", s derítsék föl mi áll az esetek hátterében, legyen az akár provokáció, akár az embereket megfélemlíteni kívánó szélsőséges csoport.

Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek azt mondta: Lázár János szerint az a baj, hogy a rendőrség nem teszi a dolgát, míg Balsai István fideszes képviselő szerint az a baj, hogy a rendvédelmi szervek teszik a dolgukat. Emlékeztetett rá, hogy Balsai István pénteken azt követelte, hogy ne zárják le kordonnal a Kossuth teret és javasolta, hogy az a képviselő, aki fél, mondjon le mandátumáról. El kellene döntenie a Fidesznek, milyen politikát követ - vélekedett a szóvivő.

A szocialista politikus szerint "egy becsületes mondat kellene": ki kellene mondani, hogy minden politikán kívüli támadás, ami demokratikusan megválasztott politikusokat ér, függetlenül a párthovatartozásuktól, elítélendő, és elítélik. Az MSZP szóvivője úgy vélte, néha a Fidesz az, aki "a szélsőséges csoportocskákat" tüzeli. Ezt verbális terrorizmusnak is lehet nevezni - fűzte hozzá.

Az MSZP felszólítja a Fideszt, hagyjon fel a verbális fenyegetéssel, ne biztassa a szélsőséges csoportokat. Ma még csak baloldaliakat támadnak, és ne forduljon elő, hogy a Parlamentből távozó képviselőket a sötétben összekeverik, ezért egy Molotov-koktél Balsai Istvánt fogja eltalálni - fogalmazott Nyakó István.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.