Mértékadóan

Hatszor vágta apjába a kést - felfüggesztett börtönt kapott

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték azt a fiatal férfit, aki tavaly tavasszal, anyja védelmében életveszélyesen megkéselte az apját Hévízgyörkön. Az ítéletet mind a vádhatóság, mind a védelem képviselője, illetve maga a vádlott is tudomásul vette, így az egyből jogerőre is emelkedett.

2014.10.09 16:24Havariapress
Fotó: freedigitalphotos.net/kibsri

Az ítéleti tényállás a vádlott szülei között évek óta rendszeresek voltak a veszekedések, az apa féltékenykedése, kötözködő magatartása, illetve egy időben kifejezetten alkoholizáló életvitele miatt. A férfi a fiát ugyan nem bántotta, kettejük kapcsolata mégis feszültté vált.

Tavaly május 25-én a szülők ismét több órás veszekedésbe kezdtek, melynek vége az lett, hogy a férfi a közös lakás fürdőszobájából a konyhába húzta a nála gyengébb testalkatú asszonyt. Ezt látva az akkor 19 éves fiú kirohant a szobájából, a nála lévő zsebkéssel háromszor hátba szúrta a férfit, majd amikor az a földre esett, még háromszor mellkastájékon is belevágta apjába a majdnem 10 centis pengéjű kést. A dühöngő fiatalt az anya fékezte meg, ő hívta ki a helyszínre a mentőket is, a Pest megyei rendőröket pedig ez utóbbiak értesítették.

A megkéselt apának a szúrások következtében több hetes kezelést igénylő légmelle alakult ki, ami miatt sérülései életveszélyeseknek bizonyultak, és súlyos egészségromlást eredményeztek. A fiúról az őt vizsgáló szakértők azt állapították meg, hogy tettét indulatilag telített, tudatilag szűkült, de nem kórosan beszűkült állapotban követte el.

Az első három szúrásról a bíróság kimondta, hogy azokat a fiú jogos védelmi helyzetben okozta, és bár túllépte az elhárítás szükséges mértékét, a menthető felindulás miatt cselekményének e része nem büntethető.

Amikor azonban a férfi már a földön feküdt, e jogos védelmi helyzet megszűnt, ráadásul ezek a szúrások akár a halálát is okozhatták volna, aminek bekövetkezésébe - a bíróság megítélése szerint - a vádlott bele is nyugodott. Emiatt a bíróság bűnösnek mondta ki a fiút, erős felindulásban elkövetett emberölés kísérletében, amiért 2 év börtönbüntetésre ítélte, 5 év próbaidőre felfüggesztve a szabadságvesztés végrehajtását.

Az apa egyébként nem érte meg az ítélethirdetést, 2013. júliusában ugyanis öngyilkos lett, a bíróság megállapításai szerint azonban a halála nem áll okozati összefüggésben a két hónappal korábban őt ért támadással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.