Szemtanúk szerint fiatalok gyújtogattak

Képek az oltásról: Leégett a keszthelyi Hotel Balaton tetőszerkezete

Kedden, kevéssel éjfél után sikerült megfékeznie a tűzoltóknak Keszthelyen az előző este kigyulladt Hotel Balaton felső szintjein pusztító tüzet - közölte az MTI érdeklődésére az oltás vezetője.

Kigyulladt a Balaton Szálló Keszthelyen képgaléria

2008.08.26 08:36MTI

Domján László elmondta: az utómunkálatok miatt hajnali két óráig dolgoztak a helyszínen. Az 1.200 négyzetméter alapterületű, évek óta használaton kívül álló szálloda tetőszerkezete teljes terjedelmében elpusztult, az alatta lévő második emeleten több szobában is leszakadt a födém, a falak füstösek, kormosak, a felszerelések megolvadtak. Az oltás vezetője hozzátette: a második szint egyik szobájában keletkezhetett a tűz, amely innen, a fával borított folyosón keresztül terjedt tovább a palával burkolt tetőszerkezetre. 

Bár az éjszaka már elvégezték az elsődleges tűzvizsgálatot, annak eredményéről még nem beszélt, miután kedden napközben is folytatódnak a munkálatok. Az MTI tudósítója az éjszaka folyamán a helyszínen úgy értesült: nem zárható ki a szándékos gyújtogatás, mert a lángok fellobbanása előtt szemtanúk több fiatalt is láttak kiugrani az épület egyik ablakából. 

A tűz személyi sérülést nem okozott. A tűzoltóknak fél tíz után sikerült eloltaniuk a nyílt lángot, vagyis "lefeketítették a tüzet", de az épület továbbra is erősen füstölt, majd órákkal később is több helyütt felcsaptak a lángok. Az oltáson ekkor már 36-an dolgoztak, a keszthelyi egységeket zalaegerszegi, marcali és badacsonytomaji tűzoltók segítették. A lángok megfékezéséhez közvetlenül a Balatonból szivattyúzták a vizet, amelynek kapcsán Domján László elmondta: a tűzoltók oltási tervei szerint a keszthelyi, Balaton-parti szállodáknál ez a legkézenfekvőbb vízvételi lehetőség. 

A Hotel Balaton több mint százéves épülete közvetlenül a keszthelyi mólóhoz vezető sétány mellett áll, alig 10 méterre a szintén használaton kívüli Hullám hoteltől és mindössze néhány méterre az ugyancsak üresen álló Hotel Phoenixtől. Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere a helyszínen azt mondta az MTI-nek, tudomása szerint alig egy hete adta el az épületet addigi tulajdonosa, a ZÁÉV Zrt. A Danubius Hotels szinte ezzel egyidejűleg értékesítette a néhány méterrel arrébb található Hotel Phoenixet. 

A távirati iroda úgy tudja: a két épületet ugyanaz a cég vásárolta meg, de a társaságot a képviseletében a helyszínre érkező építész nem kívánta megnevezni. A polgármester felidézte, hogy 2004 tavaszán ugyancsak kigyulladt a Hotel Balaton épülete. Akkor hajléktalanok okozták a földszinti tüzet, de a lángokat gyorsan sikerült eloltani, így nagyobb kár nem keletkezett.

Fiatalokat állítottak elő Keszthelyen a szállodatűz kapcsán

A keszthelyi rendőrök az éjszaka öt fiatalt állítottak elő, akik a hétfő éjszakai tűzesetet megelőzően bent voltak a Hotel Balaton épületében - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kedden az MTI megkeresésére. Csizmazia Péter azt mondta: a fiatalokat tanúként hallgatták meg, mert "a tűz keletkezésével kapcsolatban tisztázni szeretnék a szerepüket". Az MTI tudósítója az éjszaka folyamán a helyszínen úgy értesült: nem zárható ki a szándékos gyújtogatás, mert a lángok fellobbanása előtt szemtanúk több fiatalt is láttak kiugrani az évek óta használaton kívüli épület egyik ablakából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.