Hiány is felléphet

Az iPhone 5 is késhet a japán katasztrófa miatt

Az iPhone 5 bemutatása is késhet, de még az Apple új táblagépéből, a hónap elején megjelent iPad 2-ből is hiány lehet a japán természeti katasztrófa miatt - állítják iparági szakértők.

2011.03.19 05:14MTI

A földrengések, szökőárak és az ezt követő nukleáris katasztrófák olyan méretű fennakadást okoznak a világ alkatrészellátásában, hogy néhány hónapon belül az egész elektronikai ipar súlyos alkatrészhiánnyal fog küzdeni. Az autógyártásnál használt LCD-kijelzőktől kezdve az okostelefonokban és az asztali számítógépekben alkalmazott NAND flash memóriáknál is ellátási gondok lehetnek.

A tajvani Acer elnöke, Scott Lin bejelentette, hogy míg a PC-gyártók két és fél, 3 hónapos alkatrészkészletekkel rendelkeznek, addig néhány gyártó már most elkezdte a DRAM és LCD készletek felvásárlását, ez elsősorban az árak emelkedéséhez vezet. A processzorok alapjait is adó szilíciumpogácsákból, illetve az LCD-gyártásnál használt ragasztóanyagból viszont már most is hiány van, mert ezek 90 százalékát a Japánban található Sony és Hitachi üzemekben állítják elő.

Az Acer vezetője - aki az 1999-es nagy tajvani földrengés idején személyesen is megtapasztalta, hogy egy természeti csapás milyen következményekkel lehet az elektronikai iparra - elmondta, hogy az érintett üzemekben most az áramellátás helyreállítása a legfontosabb.

A japán atomerőmű-katasztrófák miatt azonban még nem lehet tudni pontosan, hogy az energiaellátást mikor sikerül normalizálni. Így egyre biztosabb, hogy például a Toshiba leállásával - amely a kulcsfontosságú NAND flash memóriák 40 százalékát is gyártja - a júniusra tervezett iPhone 5 bemutatását is késleltetheti.

A memóriachipek hiányát pedig nemcsak az Apple, hanem a HP, a Nokia, a Motorola és valószínű, hogy a Samsung is meg fogja érezni.

Az iSuppli elemzője, Wayne Lam szerint az iPad 2 gyártásánál is fennakadásokra kell számítani. Az Apple táblagépében akadály lehet a speciális lítium-ion akkumulátor, melyet állítólag szintén Japánból szállítanak a kínai összeszerelő üzembe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.