23 százalékkal kínálja olcsóbban

E-book-árháborúba kezdett az Amazon

Jelentősen csökkentette az Amazon online könyváruház a Kindle elektronikuskönyv-olvasó árát, miután a rivális Barnes & Noble 23 százalékkal kínálja olcsóbban a Nook elnevezésű olvasóját.

2010.06.22 12:41MTI

A Kindle ára a hét elején 70 dollárral (15 900 forinttal) 189 dollárra (42 900 forintra) csökkent, miután a Nook-olvasót 60 dollárral (13 600 forinttal) olcsóbban, 199 dollárért (45 200 forintért) kezdték kínálni az amerikai piacon.

Szakértők szerint a speciális - a felhasználók szemét legjobban kímélő, e-papírkijelzővel rendelkező
- olvasók árcsökkentésére az Apple táblagépe miatt volt szükség annak ellenére, hogy az iPad LED-es háttérvilágítással rendelkező színes kijelzője hosszan tartó olvasásra nem a legjobb megoldás.

Az eladási adatok azonban az Apple kütyüjének kedveznek. A legolcsóbb változatban 499 dollárért (113 ezer forintért) kínált táblagépből április óta több mint 2 millió darabot adtak el, és ez jelentős nyomással jár a kifejezetten olvasásra szánt eszközök forgalmazóinak. Az árcsökkentéssel várhatóan többen térnek majd át az elektronikus könyvek olvasására. Az amerikai felnőtt lakosságnak mindössze 9 százaléka vásárolt legalább egy elektronikus könyvet 2009-ben.

A Barnes & Noble reményei szerint az új árakkal a felhasználói táboruk is növekedni fog. A Goldman Sachs piackutató áprilisi felmérése alapján az amerikai e-könyveladás 47 százalékos éves növekedés mellett 3,2 milliárd dollárra (726 milliárd forintra) emelkedhet 2015-ig, azaz a teljes könyvkereskedelem 12,8 százaléka lesz elektronikus a jelenlegi 3 százalékkal szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.