A Nokia nem tervezi, hogy átalakítja a készüléket

Az N900 szoftverein vitázik a Nokia a szolgáltatókkal

A Nokia nem szeretné telepíteni a szolgáltatók szoftvereit a Linux alapú operációs rendszert használó csúcsmodelljére az N900-ra. Elképzelhető, hogy sok szolgáltató nem lesz hajlandó forgalmazni a készüléket.

2009.09.11 07:56ictpress

A Nokia nem tervezi, hogy átalakítja a Maemo operációs rendszert használó készülékét, az N900-at a mobilszolgáltatók elképzeléseinek megfelelően. A finn cég nem szeretné például megváltoztatni a készülék menürendszerét, hogy a szolgáltatók alkalmazásainak az ikonjai is megjelenhessenek benne, és új szoftvereket sem telepítene a telefonra.

"Az Apple mobiljai, vagy az Android operációs rendszert használó készülékek sem attól lettek sikeresek, mert a szolgáltatók igényeinek megfelelően könnyen átalakíthatóak, hanem azért, mert a használatuk lenyűgöző élményt nyújt a tulajdonosaik számára. A Maemo platform, komoly esélyt jelent a számunkra, és mi élni szeretnénk vele"- mondta el David Rivas a Nokia egyik vezetője a Reuters-nek.

A szolgáltatások és az alkalmazások egyre nagyobb szerepet kapnak a mobiltelefon üzletágban. Sok szolgáltató a csökkenő bevételeit különböző új internetes és telefonos szolgáltatások indításával próbálja meg pótolni, és ezek a cégek valószinüleg nem lesznek hajlandóak az új Nokia csúcsmodellt a kínálatukban szerepeltetni, ha a finn gyártó nem integrálja a szoftvereiket a készülékeibe. Az elemzők egy része úgy véli, hogy a Nokia nem engedheti meg magának, hogy figyelmen kívül hagyja a kérésüket. "Ha a Nokia sikereket akar elérni ezen a piacon az N900-al, akkor nem mondhat nemet a szolgáltatóknak"- mondta el Francisco Jeronimo az IDC elemzője a Reuters-nek.

Bár jelenleg csupán egyetlen modellben használja a finn cég a vita tárgyát képező Maemo operációs rendszert, a jövőben a tervek szerint a legdrágább modelljeit a Linux alapú rendszerrel szereli majd fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.