Megkönnyítenék a zene és filmletöltéseket

Az EU átalakítaná a letöltések szabályozását

Az Európai Uniónak új szabályozásra van szüksége az internetes letöltések tekintetében, hogy megkönnyítse a felhasználók legális hozzáférését a zenés és filmes tartalmakhoz, mondta el az információs társadalomért és a médiáért felelős EU-biztos.

2009.07.10 09:22ictpress

Viviane Reding biztos szerint újra kell gondolni a szellemi tulajdon, és az internetezők viszonyát. A jelenlegi jogszabályok nem átgondoltak, és egy egész nemzedéket kényszerítenek internetes kalózkodásra, avagy illegális tartalmak letöltésére. "A kalózkodás egyre vonzóbb lehetőség a digitális világba beleszületettek számára", mondta el Reding, egy tanulmányt idézve, ami szerint a 16-24 évesek 60 százaléka töltött le audiovizuális tartalmakat fizetés nélkül.

"Az illegális letöltések növekedése egy elítélő véleménynyilvánítás a jelenleg elérhető üzleti modellekre, és legális megoldásokra. Az irányelvek megalkotásakor nem lehet ezeket a trendeket figyelmen kívül hagyni". Reding várhatóan a következő öt évre is meg akarja hosszabbítani biztosi kinevezését, ami 2009 végén jár le. Reding másik célja, hogy felgyorsítsa a könyvek digitalizálását. Jelenleg az európai könyvtárakban megtalálható könyvek 90 százaléka kereskedelmi forgalom nem elérhető.

A Bizottságnak a mobil-alapú fizetési megoldásokat is támogatni kellene azzal, hogy egységes szabályozást dolgoz ki erre a területre. Az Európai Bizottság a videokonferenciák népszerűsítésére is törekszik a jövőben, hogy csökkentse az üzleti utak számát, amik nagymértékben hozzájárulnak a káros üvegházhatású gázok kibocsátásához. Ha csupán 20 százalékukat videokonferenciával helyettesítenék, évente 22 millió tonna szén-dioxiddal csökkenne a károsanyag-kibocsátás, írta meg a Yahoo! News.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.