Nem figyeltek, megengedték

Véletlenül legalizálták az olasz fájlcserét

Az olasz politikusok informatikai jártassága nem kifogástalan - bár mostanság vannak más gondjaik is. Viszont sikeres öngólt sikerült rúgniuk maguknak a szerzői jogi törvénnyel: sikeresen legálissá tették a veszteségesen tömörített fájlok letöltését.

2008.02.06 12:35ma.hu

Az olasz parlament (valószínűleg véletlenül) legalizálta a fájlcserélést. Feltéve, hogy üzleti célokat nem szolgál (nem jellemző), hanem tudományos vagy oktatási célra szánják (messziről jött seeder...). Ja, és nem veszteségmentes formátumban tölt az ember (wav és flac kizárva, éljen soká az MP3 és az ogg!).

A törvénybe a szakértő jogászok szerint egész egyszerűen hiba csúszott - és némi user error sem zárható ki. A jogszabály szövegében szereplő "degradált" kifejezés jelentése ugyanis nem kellőképp tisztázott. Ez viszont nem veszteségmentes kódolások esetén már védi a fájlcserélőket - azaz a jellemzően tömörített fájlok felszabadulnak (hisz az MP3 feltűnése óta a nem zavaró mértékű veszteségesség a cél). Mivel azonban az oktatási/tudományos cél igazolása igen nehéz feladat, a törvényt valószínűleg újra kell tárgyalni. Hacsak az olaszok nem akarnak informatikai és szerzői jogi forradalmat kirobbantani.

Bár a törvény a szerzői jogi aktivistáknak valószínűleg igen ellenszenves, nem ez az első eset, ami a lángoló jogvédő ambíciókat megfékezheti. Különösen (részben vagy egészben) német nyelvterületen bonyolult az élet: az Európai Bíróság egy döntésének értelmében az internetfelhasználók adatai nem adhatók ki polgári peres eljárásokban, csak büntetőperekben. Németországban viszont népszerű gyakorlat volt büntetőpert indítani a letöltők ellen, majd menet közben polgári útra váltani - a már ismert adatok ismeretében. Svájcban az egyébként frappáns megoldás mellőzésére szólították fel az ezzel élőket. Németországban pedig nem lehet büntetőpert indítani ilyen ügyekben - az adatok tehát titokban maradnak.

Ezzel együtt hozzátennénk: a warez nem jó dolog, tényleg sok ember sok munkája van egy lemezben - márpedig az a méltányos, ha ezért a munkáért pénzt is kapnak.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.