Nem lopok - EU-kampány a fájlcseréért

A fájlcsere nem bűncselekmény

És már nem csak a svéd Kalózpárt áll ki a fájlcsere mellett Európában. Egy zöldpárti EU-képviselő, bizonyos Carl Schlyter saját kampányt indított a fájlmegosztás támogatásáért. A mottó: I wouldn't steal - nem lopok. Indul a harc a kiadók ellen.

2008.01.24 17:30ma.hu

Carl Schlyter, a Zöldek svéd EU-képviselője fájlcserélés-párti kampányt indított, szembeszállva a warezolástól nem különösebben meghatott kiadókkal.

Az alapötlet nem különösebben bonyolult: a kampány azt sugallja, hogy nem gonosz bűnöző az, aki biztonsági másolatot készít saját adatairól. A szórakoztatóiparnak - véli a képviselő - a mai napig nem sikerült működő és jogszerű alternatívát kidolgozni a fájlcsere ellenében, és azt a felfogást sem sikerült széles körben elterjeszteniük, hogy a letöltés-megosztás a lopással egyenértékű bűncselekmény lenne (bár valami igazság azért van a megközelítésben - legyünk megengedők: a jelen működési modell mellett legalábbis).

Különösképp a kampány aktivistáinak bögyében vannak a filmhamisítás veszélyeire figyelmeztető akciók - akárhányszor az ember kikölcsönöz egy filmet, szembesülnie kell a médiaipar szakszerűtlen propagandájával - állítják kissé kritikusan. Hozzáteszik azt is, hogy a jelenlegi hozzáállás nem a művészek érdekeit védi, hanem a már bevált üzleti modellt konzerválják.

Emiatt is felvállalt célja a kezdeményezésnek, hogy új megoldásokat találjanak az alkotók érdekeinek védelmére - valószínűleg valamilyen anyagi ellenszolgáltatásról lenne szó. A kezdeményezés azért is fontos, mert a héten tárgyaljaz EP egy jelentést, ami a kulturális üzletág helyzetével foglalkozik.

A jelentés pedig igen keményen lépne fel a fájlcserélőket használókkal szemben - a jogsértők internet-hozzáférését egyszerűen letiltatnák, sőt, többen egyenesen a hálózati forgalom ilyen irányú szűrését is kötelezővé tennék.

Ehhez képest az előfizetés árába épített kultúradó nem is olyan ijesztő ötlet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.