Tökéletes illúziót képes létrehozni

Valósidejű nemváltás a képernyőn

Egy személy képernyőn látható nemének megváltoztatásához általában sminkszobában eltöltött hosszú órák kellenek. Egy új szoftver azonban mindezt valós időben, a mozgókép megjelenítésekor képes megcsinálni, és a hallott hang elváltoztatásával együtt tökéletes illúziót képes létrehozni.

2009.06.03 11:48ictpress.hu

Amellett, hogy nyilvánvalóan a filmgyártás is profitálhat az új szoftver alkalmazásából, az első felhasználók mégis pszichológusok lesznek: kísérleteikben arra fogják használni az programot, hogy megvizsgálják, hogyan befolyásolja a beszélgetőpartner neme az egyén testbeszédét. A szoftvert az Egyesült Királyságbeli, East Anglia-i egyetemen számítástudománnyal foglalkozó Barry-John Theobald és a korábban a Carnegie Mellon egyetem, újabban pedig az Új-Zélandi székhelyű Weta Digital munkatársaként dolgozó Iain Matthews készítette. 

Három amerikai egyetem pszichológusai keresték meg őket azzal, hogy elképzelhető-e egy olyan módszer kidolgozása, mely lehetővé teszi videokonferencián egymással beszélgető emberek képernyőn mutatott nemének megváltoztatását. Azokban az időkben még a legnagyobb hollywoodi stúdiók sem rendelkeztek erre képes szoftverekkel. Amikor Oliver Reed 2000-ben meghalt a Gladiátor forgatása alatt, a készítők újraírták Reed karakterének szerepét és a már meglévő felvételek segítségével "szerepeltették" a későbbi jelenetekben. 

Egy ilyen 2 perces jelenet, ahol Reed arcát képkockáról képkockára kellett ráilleszteni az őt helyettesítő színész arcára, 3.2 millió dollárba és nagyjából 5 emberévnyi munkaidőbe került. Theobald és Matthews sokévi, a videóra vett emberi arc feldolgozásával foglalkozó munkájuk során összegyűjtött tapasztalataikat felhasználva nekiállt elkészíteni azt a szoftvert, ami felgyorsíthatja a fenti folyamatot - olvasható a NewScientist oldalán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.