Az olcsóbb Blackberry lenyomta a Nokia-t?

Előtérbe kerülnek az olcsóbb okostelefonok

A mobilgyártók az alacsonyabb árú okostelefonok piacán látnak növekedési lehetőségeket a globális recesszió idején.

2009.04.15 13:05ma.hu

A Resarch in Motion, a Nokia után a második legnagyobb okostelefon gyártó, április másodikán lepte meg a befektetőket növekvő profitjával, amit elsősorban az olcsóbb Blackberry modelleknek köszönhetett. A Nokia eredményét holnap lehet megismerni, de várhatóan a cég olcsó érintőképernyős modellje, az 5800 fog jó számokat felmutatni.

A tavalyi év során, a telefonpiacon érezhető hangsúlyeltolódás történt az okostelefonok irányába, amit a mobilszolgáltatók is támogattak, mivel ezeken a készülékeken általában nagyobb adatforgalmat generálnak a fogyasztók. Ez erősen érintette a világ 4-ik legnagyobb mobilgyártóját, a Sony Ericssont, amely csak az olyan kulcsterületekre koncentrált, mint a beépített kamera, és a zenelejátszó képességei a készülékeknek. Az előzetes hírek szerint a cég első negyedéves eredménye veszteséggel fog zárulni, írta meg a Reuters.

A Nokia jelenleg 40 százalékos részesedéssel bír az okostelefonok piacán, de folyamatosan veszített az elmúlt időszakban a piacából, elsősorban az Apple iPhone-nak köszönhetően. Az utolsó negyedévben azonban stabilizálódott, ami azt is jelentheti, hogy a fogyasztók pozitívan reagáltak az olyan olcsóbb ajánlatokra, mint a Nokia 5800, emelte ki elemzésében a JP Morgan.

Az elemzők szerint a Nokia 5800, az első érintőképernyős készüléke a gyártónak, nagy siker lehet Közel-Keleten, Kelet-Európában, Ázsiában, de a fejlett piacokon is nagy volt az érdeklődés a telefon iránt. New Yorkban vagy Londonban nem foglalkoznak annyira az iPhone rossz hangminőségével, vagy a rossz akkumulátorral. Jakartában vagy Moszkvában viszont sokkal többet számít az ár-érték arány, mondta el a GC Capital elemzője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.