Sarkozy az illegális letöltések ellen

Letöltésért net-megvonás jár

A francia kormány egy új törvényjavaslata egy éves internet-megvonással büntetné azokat, akik nem hajlandók felhagyni az illegális letöltésekkel.

2009.03.11 09:56ictpress

A héten kerül parlamenti vitára a jogszabály, amely egy új állami megfigyelő ügynökség létrehozását írja elő, a netezők adatforgalmának monitorozására. Az internet-szolgáltatók, a kiadók, a játékgyártók, és a filmforgalmazók segítségével azonosítanák, hogy ki mit tölt le. Akit rajtakapnak, először egy figyelmeztető emailt kap, és ha még egyszer lebukik, egy évig szüneteltetik az internet hozzáférését.

A terv Nicolas Sarkozy francia elnök támogatását élvezi, akit könnyen meggyőztek a kiadók és filmgyártók vezetői, hogy ezzel a francia kulturális ipart mentheti meg. Az elnök felesége, az énekes Carla Bruni is régóta ellenzi a kalózkodást, írta meg a Guardian. A szenátus már elfogadta a tervezetet, de heves szabadságjogi viták várhatóak a parlamentben.

Christian Paul, a szocialista párti fő ellenzője a jogszabálynak, attól tart, az eset precedenst teremthet tömeges megfigyelőrendszerekre az interneten, és a társadalom egészére nézve is. Egy egész generáció kriminalizálása zsákutca, tette hozzá. A szocialisták szerint az is baj, hogy nem az új technológiákkal foglalkozik a törvény, és ezért már eleve idejétmúlt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.