Technológia

Ijesztő - Alibabáról rendelt robotkutyára szerelt páncéltörő gránátvetőt az amerikai tengerészgyalogság

Az amerikai hadsereg egy robotkutyára szerelt M72-es könnyű páncéltörő fegyver (LAW) indítórakétát tesztelt, és az egészet lefilmezte.

2023.10.20 13:39ma.hu

A robotok katonai és rendőri célokra való felhasználásának ötlete legalább Ray Bradbury 1953-as Fahrenheit 451 című disztópikus sci-fi regényében szereplő Mechanikus kutya óta létezik. De bár a jövő ijesztő, úgy tűnik, a vártnál olcsóbb is lehet - ami valahogy még ijesztőbbé teszi.

Az amerikai hadsereg egy robotkutyára szerelt M72-es páncéltörő gránátvetőt (LAW) tesztelt, és az egészet lefilmezte.

A felvételeken látható, amint a jellegzetesen hátborzongató külsejű, Boston Dynamics-stílusú, távirányítású robotkutya bekapcsol, mozog, és feláll, hogy "könyörögjön", miközben tengerészgyalogosok és mérnökök felturbózzák  a képességeit. A kamerán kívül a mérnökök egy M72-est csatoltak a kutya hátára egy speciális adapterkészlet segítségével, majd letesztelték a lőtéren.

A tengerészgyalogosok által valamiért "kecskének" nevezett robotkutya hasonlít egy kínai védelmi vállalkozó által több mint egy évvel ezelőtt bemutatott, géppuskát cipelő robotkutyához.

És ez nem véletlen.

A felvételeken látható, tengerészgyalogság által tesztelt robot Fido egyértelműen egy Go1 Pro kereső- és mentő négylábú, amely a kínai Alibaba e-kereskedelmi óriáscégnél kapható mindössze 3500 dolláros darabáron (összehasonlításképpen: a Boston Dynamics híres Spotja 2020-ban került forgalomba, 74 500 dolláros szemet gyönyörködtető, több mint 21-szeres áron). A Go1 Pro-t a kínai Unitree Robotics technológiai vállalat alkotta meg, amely magát "globális négylábú robotok úttörőjeként" jellemzi.

És a történet iróniája még tovább megy. Tavaly, az orosz ARMY-2022 katonai kiállításon az Intellect Machine nevű orosz vállalat bemutatott egy M81 néven ismert robotkutyát, amely fekete nindzsa ruhába öltözve egy RPG-26-ot vitt. A dizájn alapja ugyanaz a Go1 Pro by Unitree.

Míg azonban a tengerészgyalogság LAW-val felszerelt Fidoja az amerikai médiában "jó értelemben vett" dicséretet kapott, mivel "városi környezetben" is hasznos lehet, a több mint egy évvel korábban bemutatott orosz robotkutyáról közel sem voltak ilyen nagylelkűek...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.