FinTech

Majdnem a felére csökkentették a Revolut értékét

Újabb kihívásokba ütközött a brit banki engedély megszerzéséhez vezető úton a brit neobank és pénzügyi technológiai vállalat.

2023.06.19 11:33ma.hu

A neves kockázati tőkebefektető cég, a Molten Ventures 40%-kal csökkentette a Revolut nevű fintech vállalkozásban lévő részesedésének értékét - derült ki a Finextra jelentéséből. Ez a nyugtalanító hír tovább növeli a Revolut szorult helyzetét, mivel nehezen tudja megszerezni a brit banki engedélyt.

A befektetési cég a Revolutban lévő 7 millió fontos részesedésének értékét a korábbi, tavaly márciusi 91,3 millió fontos értékről idén március végén sokkal alacsonyabb, 54,5 millió fontos értékre csökkentette. A felülvizsgált értékelés a Molten Ventures számára nehéz év hátterében áll, amelyet a technológiai részvények eladása jellemzett. A vállalat 243 millió font veszteséget könyvelt el, szemben a 2022-es 301 millió font nyereséggel.

A Revolut, amelyet széles körben globális FinTech nagyágyúnak tartanak, a digitális banki és kereskedési szolgáltatások széles skáláját kínálja a biztosításoktól és az üzleti számláktól kezdve. A vállalatnak azonban kihívást jelentett az Egyesült Királyságban a banki engedély megszerzése, ami alapvető fontosságú az országban folytatott növekedési stratégiája szempontjából.

A Molten Ventures által nyújtott finanszírozás a Revolut ambiciózus növekedési terveit hivatott támogatni. A közelmúltbeli leértékelés, valamint a brit banki engedély megszerzésének nehézségei azonban jelentős kihívások elé állítják a vállalatot.

A Molten Ventures vezérigazgatója, Martin Davis elmondta: "Az elmúlt év jelentős változást hozott a befektetési környezetben, különösen a nagy növekedési potenciállal rendelkező technológiai piacokon, mivel a globális inflációs nyomás leküzdése érdekében megemelték a kamatlábakat. Ez a kihívásokkal teli piaci háttér portfóliónk értékének csökkenéséhez vezetett, és az idei évben a befektetéseink aktív menedzselésére összpontosítottunk, miközben úgy alakítottuk át üzleti tevékenységünket, hogy pozitívan reagáljunk a piaci nyomásra."

Davis a Revolut leértékelését a piaci aggodalmaknak tulajdonította, amelyek a vállalat banki engedély megszerzésének képességével és a vállalat potenciális jövedelmezőségével kapcsolatosak.

A BDO könyvvizsgáló ugyanis aggályokat jelzett a Revolut könyvelésével kapcsolatban, mivel a vállalat belső informatikai rendszereinek konfigurációjával kapcsolatos problémák miatt nem tudta igazolni a 477 millió fontnyi bevételt.

A Revolut részesedésének Molten Ventures általi leértékelése a Schroders, egy másik befektető cég hasonló útját követi, amely áprilisban nagyjából 46%-kal csökkentette a Revolutban lévő befektetésének értékét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.