Mikor etikátlan?

Ezentúl bármit levetítenek? Öngyilkosság a Facebookon

Komoly kritikák érték egy thaiföldi egyetemi tanár elfogásáról készített Facebookos élő felvétel publikálását, majd az öngyilkosságot övező hírverésnél tapasztalt cenzúrázatlan felvételeket.

2016.05.20 16:43ma.hu

Mikor etikátlan egy gyilkosság közvetítése? A legutóbbi élő adásban közvetített thaiföldi tragédia számos kérdést vetett fel az új közösségi médiás alkalmazások használatáról és a botrányos felvételeket közzétevő helyi médiumok felelősségéről is - írja a Hirado.hu.

Komoly kritikák érték egy thaiföldi egyetemi tanár elfogásáról készített Facebookos élő felvétel publikálását, majd az öngyilkosságot övező hírverésnél tapasztalt cenzúrázatlan felvételeket.

A videón szereplő férfi több mint öt órán keresztül tárgyalt a rendőrséggel, és amikor a Nemzeti Távközlési Bizottság az élő felvétel leállítását követelte, a férfi fejéhez szorította a fegyverét, és meghúzta a ravaszt. Negyvenezren nézték végig élőben a halálát, a felvételt sokan etikátlannak, egyesek törvényellenesnek nyilvánították.

"Nem tisztességes ilyen képsorokat publikálni"

Fotó: Twitter

A Thai Újságírók Szövetségének elnöke szerint az élő felvételt leadó médiumok minden kétséget kizárva átlépték az újságírás etikájának fontos határvonalát - nyilatkozta a férfi a BBC-nek. A szóban forgó Phepchai Yong egyébként két digitális tévécsatornát és három napilapot is működtet, köztük az angol nyelvű The Nation nevű újságot is - ők speciel nem közöltek képet a gyilkosság pillanatáról a címlapjukon.

"Az élőben közvetített öngyilkosság egy teljesen új dolognak számít Thaiföldön, így a médiumok első reakciója az volt, hogy kielégítsék olvasóik kíváncsiságát, ezért nem is gondoltak bele, hogy valójában milyen képet raknak ki a címlapjukra" - magyarázta Yong a tragédia hírverésének okait.

A veterán újságíró szerint az öngyilkosság pillanatának bemutatásával súlyos szabálysértés történt, melyet leginkább az új thai médiumok használtak fel új olvasók bevonzására. Sokan még arról is elfeledkeztek, hogy elhomályosítsák a brutális részleteket.

40 ezren nézték végig, ahogy fejbe lőtte magát a férfi

Az ominózus videó egy egyetemi tanárról készült, akit azzal vádoltak, hogy egy munkahelyi konfliktus miatt két kollégáját is halálosan megfenyegette. Rendőröket küldtek az elfogására, a férfi először menekülni kezdett, majd fegyvert ragadott, és a rendőrökre szegezte.

A legtöbb thai médium ennél a pontnál gondolta úgy, hogy ideje lenne élőben közvetíteni a történteket, "hátha izgalmas vége lesz". A Facebook Live-on közvetítették az eseményeket, kis időn belül már 40 ezer ember követte élőben a férfi és a rendőrök tárgyalását. Egy kis idő elteltével számos tévécsatorna is csatlakozott a felvétel vetítéséhez.

Az egyetemi tanárt 5 órán keresztül próbálták rávenni a rendőrök, hogy adja meg magát, de mikor körbekerítették, a férfi fejbe lőtte magát. Mindenhol élőben közvetítették az öngyilkosságot, "világszenzáció" lett belőle.

A Thaiföldi Újságírók Szövetségének elnöke úgy gondolja, hogy az összes olyan thai médiumot meg kell fosztani eddigi kitüntetésüktől, akik részt vettek a tragédia közvetítésében és hírverésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.