Egyezetlenség

Elásatta magát Seszták Miklós fejlesztési miniszter és Fónagy János államtitkár az Uberrel

Mégpedig kéretlen levelek mélyére. Bár pénteken még egy asztalnál ültek az NGM-vel, a kormány végül úgy döntött, hogy akár a rendszámtábla levételével is büntetheti az uberes sofőröket. Na, erre jött a válasz.

2016.02.12 19:06ma.hu

Kellemetlen meglepetésként érte az Ubert a kormány azon bejelentése, miszerint tárgyalják annak lehetőségét, hogy kivonhassák az uberes sofőrok kocsiját a forgalomból. Ez az után történt, hogy múlt hét pénteken még az elektronikus számlájuk további finomításáról egyeztettet az Uber az adóhivatal és az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) képviselőivel. „Múlt héten még arról beszéltünk, hogy milyen módosításokra van szükség az elektronikus számlánkkal kapcsolatban, hogy mindenben megfeleljünk az adóhatóság kívánalmainak, tegnap pedig már a gyermekpornóval egy kategóriába tartozó illegális tevékenységként tüntetnek fel minket” - tolmácsolta  Fekete Zoltán, a cég itteni operatív tevékenységéért felelős vezetőjét a hvg.hu cikke. Azt is kifogásolja, hogy az államtitkár azt állítja, hogy a cég minden együttműködést megtagad, miközben pénteken még egy asztalnál ültek az NGM embereivel, még ha Fónagy János államtitkár akkor nem is volt jelen.

Ezért a cégnél úgy döntöttek, hogy ők is hangnemet váltanak: indítanak egy online petíciót, aminek aláírásakor megy egy automatikus e-mail Seszták Miklós fejlesztési miniszterhez és Fónagy János államtitkárnak. Tehát minden szimpatizáns aláírása két elektronikus levelet generál, vagyis az Uber a tiltakozás gesztusa mellett a döntéshozók levelesládájának szétbombázásával ad nyomatékot ügyének.

Fekete Zoltán szerint a NAV adatbekérése egyébként sem a holland anyacéghez érkezik, ugyanis ehhez csak a holland adóhatóságnak van joga, így őket kell megkeresni ez ügyben. A holland adóhatóság eddig hat ország adatbekérését továbbította a céghez, de ezek közül egyik sem a magyar. Ennek ugyanakkor az is lehet az oka, hogy egyszerűen még nem dolgozták fel a kérést.

Fekete azt állítja, hogy nem igaz Fónagy azon kijelentése, hogy az Uber hollandiai központja minden együttműködést megtagadott, ugyanis tudomásuk szerint oda semmiféle megkeresés nem érkezett az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről. Fekete szerint más egyéb tárgyi tévedés is volt Fónagy bejelentésében, például az, hogy az Uber feketepiaci tevékenységet folytat. Azt ugyanakkor elismeri, hogy még nem minden sofőr vett részt a taxisoknak egyébként kötelező személyszállítási tanfolyam és egészségügyi vizsgálaton, de mint mondja, folyamatosan zajlik utólagos képzésük.

A jelenlegi előterjesztés nemcsak a rendszámtábla elvételével fenyegeti az ubereseket, de többszázezres bírságokat is kilátásba helyez, sőt Fónagy szerint már eddig is kiosztattak büntetéseket, volt, akit 800 ezerrel vágtak meg. Fekete szerint ez is érdekes, hiszen nekik nincs tudomásuk arról, hogy a rendőrség bírságolt volna, utoljára tavaly decemberben kaptak információt olyanról, aki nem felelt meg a BKK által végzett ellenőrzésen, de ez esetben is fellebbezés történt és jelenleg is zajlik az eljárás.

Ugyanakkor az kétségtelen, hogy bármennyire is próbál az Uber megfelelni az előírásoknak, legfőbb versenyelőnye abból származik, hogy alá megy a taxisrendeletben meghatározott áraknak, mivel nem tarja azt érvényesnek magára. Fekete azzal védekezik, hogy ők nem fuvarközvetítők, hanem egy informatikai szolgáltatást nyújtó cég.

A céget adózás szempontjából is folyamatos támadások érik, bár részben érthetetlen, hogy amíg néhány hete a NAV is közétett honlapján egy segédletet a sofőrök adózását segítendő, tegnap adóelkerülőnek bélyegezték őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.