Helyettesítés

3D-ben nyomtatnák ki az Iszlám Állam által tönkretett műkincseket

Háromdimenziós kamerákkal készült felvételekkel őriznék meg a Közel-Kelet ókori műemlékeit.

2015.08.30 17:30MTI
BBC video screenshot

Háromdimenziós felvételek készítésére alkalmas kamerákkal akarják ellátni a közel-keleti államok lakosait az ókori műemlékek megmentése érdekében, oxfordi és cambrdige-i régészek terve szerint a felvételek segítségével megőrizhetnék az Iszlám Állam által a térségben lerombolt műkincseket.

Több ezer ember kapna ilyen kamerákat, amelyek felvételei alapján a szakemberek háromdimenziós nyomtatási technológiával el tudnák készíteni az épületek és műkincsek másolatait - adta hírül a BBC News honlapja.

A régészek szerint a helyzet egyre sürgetőbb az után, hogy a militánsok a közelmúltban felrobbantottak egy kétezer éves római kori templomot az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori szíriai romvárosban, Palmürában.

A Baál-Samin templom volt Palmüra egyik legjelentősebb műemléke. Baál-Samin föníciai istenség tiszteletére építették Kr.u. 17-ben, majd Hadrianus római császár idején, 130-ban megnagyobbították és dekorálták.

A Digitális Archeológiai Intézet projektjében azt tervezik, hogy ötezer kamerát osztanak szét világszerte a válságövezetekben, amelyekkel 2016 végére mintegy egymillió felvételt készíthetnének.

"Versenyt futunk az idővel. Változtattunk a terv időbeli végrehajtásán a megsemmisített műemlékek fényében" - mondta a BBC Rádió 4-es csatornája Today című hírműsorának Roger Michel, az intézet igazgatója.

Bár temérdek felvételt készült ezekről a műemlékekről, a 3D-s technológiai lehetővé tesz a műkincsek újraalkotását.

A régészcsoport egy olcsó 3D-s kamerát tervezett, amellyel tapasztalatlan használók is jó minőségű felvételeket készíthetnek és tölthetnek fel automatikusan a program adatbázisába.

A digitális régészet véleményem szerint a legjobb remény arra, hogy megőrizzük ezen műemlékvédelmi területek építészetét, művészettörténetét" - tette hozzá.

A legnagyobb kihívásnak a kamerák szétosztását nevezte Michel, mint mondta, az illetékesek az UNESCO-val fognak együttműködni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.