70%-kal nőtt a globális mobiladat-átvitel

Durván rákattantunk a mobilinternetre

Egyre több, telefonját nyomkodó "zombit" lát a buszon, metrón? Nem véletlenül...

2014.03.06 16:05MTI

Hetven százalékkal nőtt a globális mobiladat-átviteli forgalom 2013 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest, az előző negyedévhez viszonyítva pedig 15 százalékkal több adatot forgalmaztak a mobilhálózatokon - derül ki az Ericsson csütörtökön frissített mobilitási jelentéséből.

Az összegzés szerint a mobiladat-átviteli előfizetések száma gyorsan nő a világban, ez nemcsak az adatátviteli forgalom bővülését alapozza meg, hanem az előfizetésenkénti átlagos adatmennyiség folyamatos növekedését is. Megjegyzik ugyanakkor, hogy piacok, térségek és szolgáltatók szerint a forgalmi szint jelentősen eltér.

A tavalyi negyedik negyedévben 109 millió új mobilelőfizetést regisztráltak a világban, számuk 6 százalékkal nőtt az előző év ugyanezen időszakához képest és 1,5 százalékkal az előző negyedévi adatokhoz képest. A legtöbb új előfizetést Kínában és Indiában mérték, egyenként az új előfizetések nettó értékének mintegy 20 százalékát adták ezek az országok.

A mobilelőfizetések összesített száma 2013 negyedik negyedévében mintegy 6,7 milliárd volt, az előfizetők tényleges száma pedig 4,5 milliárdra tehető, mivel számos előfizető többel is rendelkezik.

A mobilszélessávú előfizetések száma hozzávetőleg 150 millióval, 2,1 milliárdra emelkedett 2013 negyedik negyedévében, ami 40 százalékos növekedés az előző év ugyanezen időszakához képest. A 3G előfizetések száma 70 millióval nőtt, a negyedik generációs LTE előfizetések száma pedig 40 millióval emelkedve, elérte a 200 milliót.

A 2013 negyedik negyedévében értékesített mobiltelefonoknak mintegy 60 százaléka volt okostelefon, míg egy évvel korábban 45 százalék volt ez az arány. Az összes mobiltelefon-előfizetés körülbelül 30 százaléka kapcsolódik okostelefonokhoz, azaz ezen a területen még jelentős növekedési lehetőség látható - állapítja meg az Ericsson jelentése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.