De akkor ki fogja el a gyilkosokat?

Túlságosan lefoglalja a Facebook a zsarukat

Nem igazán jut idejük a brit rendőröknek a gyilkosok és rablók hajkurászására, mert szánalmas Facebook és Twitter vitákat kell megoldaniuk.

2012.11.02 15:04Konrád - ma.hu

A nyomozók szerint rengeteg időt és energiát kell fordítaniuk a közösségi hálókkal kapcsolatos “bűnügyek” felderítésére, azaz elsimítani az egymást piszkáló felhasználók vitáját. A legtöbb esetben a megoldást az jelenti, ha a „sértett” törli a “gazfickót” az ismerősei közül, de a Királyi Ügyészi Szolgálat szerint “néhány tucat” komolyabb eset bíróság elé is kerül, ráadásul a tendencia növekszik.

A Mail Sunday által megszerzett friss statisztikák szerint legalább napi három letartóztatásra kerül sor a telefonok vagy számítógépek segítségével elküldött sértő üzenetek, ex-szeretők SMS-ben történő zaklatása, illetőleg a közösségi hálózatokra írt fenyegető és durva kommentek miatt.

Egy neve elhallgatását kérő essexi rendőr elmondta, hogy egy férfi rendszeresen felhívta azzal, hogy ex-barátnője hamis profilokat hoz létre a nevében az egymilliárd felhasználóval rendelkező Facebookon. Mikor a rendőr azt javasolta a sértettnek, hogy hagyjon fel a Facebookolással, a férfi válasza annyi volt: “de akkor nem látom, hogy mások mit mondanak rólam”.

Egy másik esetben egy fiatal nő azért fordult a dorseti rendőrökhöz, mert halálos fenyegetést kapott a Facebookon. Az esetet komolyan vették, de nyomozás végén kiderült, a feljelentő azzal fenyegetett egy másik nőt, hogy rosszindulatú pletykákat terjeszt majd róla mire az csak annyit válaszolt: “Akkor remélem, meghalsz”.

Úgy tűnik, hogy a közösségi hálózatok népszerűsödésével a rend védelmezőinek egyre több erőforrást kell fordítaniuk a komolytalan web2-es viták rendezésére, ami a valódi bűnügyek felderítését nehezíti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.