Szabad a program

Már az Amazonas medencéjét is feltérképezte a Google

A Google térképszolgáltatásán elérhetővé vált az Amazonas medencéjének nagyfelbontású térképe helyi idő szerint szerdán este.

2012.03.22 13:39MTI

A képeket a brazíliai Rio Negro, az Amazonas egyik mellékfolyója mentén készítették tavaly háromkerekű járművekre szerelt kamerákkal. Az elkészült anyag a Google Maps szolgáltatásán keresztül érhető el, a felhasználók virtuális kirándulásokat tehetnek a vízi útvonalakon és a falvakban is.

"Tegyen egy virtuális csónaktúrát a Rio Negro főfolyása mentén, haladjon el kis törzsi települések mellett, ahol az esőerdőt elárasztja a víz. Másszon hegyet az Amazonas őserdei ösvényein és nézze meg, hogyan szüretelik a paradiót. Még állatot is láthatnak, ha jól megnézik" - írta Karin Tuxen-Bettman, a Google projektvezetője blogbejegyzésében.

A térkép magában foglalja Tumbirát, a Rio Negro vízgyűjtőjének legnagyobb települését és más, apróbb falvakat a vidéken.

"Reméljük, hogy ez a Street View alkalmazás bepillantást enged a Föld egyik különleges sarkába, amelyet máskülönben a legtöbbünknek nem volna esélye látni. A kutatóktól a +szobatudósokig+ a világon mindenkinek segíteni akarunk, hogy többet tudhassunk meg Amazóniáról és jobban megérthessük, miként óvhatják a helyi közösségek ezt az egyedülálló környezetet a jövő számára" - jelentette ki Tuxen-Bettman. A kamerákkal felszerelt háromkerekűeket - "trike-okat" -, amelyeket elsősorban a Google online utcai panorámaképeinek felvételéhez fejlesztették ki, tavaly augusztusban "engedték szabadon" Tumbirában. Ez volt az első olyan projekt, amely lehetővé teszi az internetezőknek, hogy virtuálisan bejárják a világ legnagyobb folyójának vidékét.

Az ötletgazda az Amazonas Sustainable Foundation (FAS), amelynek vezetője, Gabriel Ribenboim az AFP francia hírügynökségnek elmondta: fantasztikus látvány volt, amint a trike-ok megindultak, az egyik egy csónak fedélzetén, a másik a szárazföldön haladva. A járművek speciális, halszemoptikás kamerái folyamatosan panorámafelvételeket készítenek minden irányban. A képeket egy műholdas helymeghatározó készülék gyűjti. A trike-ok használatára megtanította a Google csapata a helyieket és a FAS aktivistáit.

"Be akartuk mutatni, hogy Amazónia nemcsak a növények és állatok birodalma, hanem emberek is élnek itt, olyanok, akik nem igazán értenek egyet a jelenlegi, globális fenntarthatóságról szóló elképzelésekkel" - mondta Virgilio Viana, a FAS ügyvezetője.

A FAS reméli, hogy a Google projektje nemcsak az Amazonas vidékének nézegetésére csábítja a felhasználókat, hanem azt is be tudja mutatni, hogy lehet harmóniában élni az esőerdővel.

"Az erdőirtás nem a hülyeség eredménye, hanem gazdasági döntés, így lehetővé kell tennünk, hogy az emberek azzal keressenek pénzt, hogy a fákat nem kidöntik" - magyarázta Viana. A projektet a Google a tervek szerint tovább bővíti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.