Csak egy kis kémkedés

Apple-felhasználók adataival élt vissza a Google?

Illegálisan gyűjtött adatokat Apple termékek felhasználóiról a Google; az internetes óriáscég később reklámcélokra használta fel az adatokat - a Google állítólag leállította a kémkedést végző programot.

2012.02.17 09:44MTI

Az internetes keresőmotorjával sikeressé vált amerikai cég az Apple számítógépeken és telefonokon futó böngésző, a Safari parancsai között rejtette el azt a speciális kódot, amely több millió felhasználó netezési szokásait figyelte meg és rögzítette. Az üggyel kapcsolatban a Google közleményt adott ki, amelyben azzal védekezik, hogy ezek a "sütik" (cookie-k) személyes adatokat nem gyűjtöttek, így tulajdonképpen a program nem sértette meg az internetezők magánszféráját.

A kémkedésre a Stanford egyetem egy kutatója, Jonathan Mayer figyelt fel, majd egy független mérnök is megerősítette az információt a WSJ-nek, a lap pedig a honlapján közzétette a kódot. A Google mellett három reklámügynökség is hasonló módszerekkel jutott hozzá felhasználók millióinak az adataihoz. A Safari az iPhone-ok sikerének köszönhetően a többfunkciós mobiltelefonok tulajdonosai által leginkább használt böngésző.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.