Web 2.0-s platform segíti az aktív véleményezést

Új e-demokrácia eszköz próbahelyszíne Magyarország

Mindennapi életünket a magyar és az európai uniós jog szabályozza, sokan azonban nem ismerik az érvényes szabályozást, így azt sem tudják, hogy egyetértenek-e azzal. Márpedig a szakpolitikai kérdéseket jó lenne véleményezni. A " Puzzled by Policy? Segítünk az EU aktív polgárává válni" projekt egy könnyen kezelhető web alapú platformmal kívánja bevonni a polgárokat a szakpolitikai kérdések megismerésébe.

2012.02.16 16:14ma.hu
Deirdre Lee kutató, az e-Government Group vezetője

2012. február 16-án Budapesten négy ország szakértői mutatták be azt az új e-demokrácia eszközt, amelyet 2010 októbere óta kilenc európai állam tizenkét intézménye közösen fejlesztett. Az Európai Unió által támogatott projekt célja, hogy a polgárok könnyen kezelhető webes technológiák segítségével bekapcsolódjanak az EU, illetve lakókörnyezetük szakpolitikai döntéshozatalába. A konzorcium képviseletében itthon a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) koordinálja a fejlesztő partnerek együttműködését és a portál tesztelését.

A Budapestre érkezett szakemberek azt remélik, hogy az eszköznek köszönhetően egyre többen érzik majd úgy, hogy számít a véleményük és, hogy érdemes élniük a demokratikus vita lehetőségével.

Matej Delakorda, felhasználói élmény szakértő

A "Puzzled by Policy?", azaz " Érdeklik Önt a közügyek?" nevű platform kipróbálásához egy Európában jelentős témakör, a bevándorlás-politika került kiválasztásra. A platform egyik megjelenését biztosító honlapot 2012. február elején, négy helyszínen helyezték tesztüzembe: Athénban, a Kanári-szigetek autonóm közösségében, Torinóban és Magyarországon.

"A tesztidőszak folyamán a hazai és uniós döntéshozók, különféle érdekelt szervezetek, valamint a polgárok anyanyelvükön próbálhatják ki a megoldást. A felhasználónak lehetősége van összevetni saját véleményét a nemzeti és uniós szabályozással, valamint a témában érdekelt szervezetek álláspontjával." - mondta el Bogóné dr. Jehoda Rozália, a NISZ Zrt. munkatársa, a projekt hazai vezetője.

A portálfelület angol, spanyol, olasz és görög nyelven is elérhető, de a viták gépi fordítása bármely nyelvre biztosított. Annak érdekében, hogy a platform mindenkihez eljuthasson, egy kisalkalmazás (widget) formájában is kipróbálható, amely terjeszthető közösségi oldalakon, blogokon és más weboldalakon is.

Bogóné dr. Jehoda Rozália - NISZ vezető e-közigazgatási tanácsadó

"A lakosság aktív vélemény-nyilvánítását követően az eredményeket, azaz a lakosság preferenciáit a bevándorlás témakörében az egyes országokban össze lehet majd vetni más európai országok eredményeivel, sőt az egyes pártok ebben a témában képviselt állásfoglalásával is." - mutatott rá a teszt időszak fontosságára Prof. Dr. Alexander H. Trechsel, svájci demokrácia-szakértő.

A próba időszak után a platform bevezetését kilenc országban tervezik: Görögországban, Hollandiában, Írországban, Magyarországon, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Szlovéniában és az Egyesült Királyságban.

A konzorcium külföldi tagjai 12 cég, vezetője az Ír Nemzeti Egyetem (NUI) részéről a Digital Enterprise Research Institute (DERI).

Az e-demokrácia eszköz a következő webcímen érhető el >>>

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.