Új operációs rendszerrel operálnak

Mindenkinek bemutat az Apple

Új operációs rendszert mutatott be váratlanul az Apple, alig nyolc hónappal a Lion operációs rendszer bemutatása után.

2012.02.16 15:16MTI

Az Apple vezérigazgatója Tim Cook csütörtökön mutatta be az OS X 10.8 Mountain Lion rendszert.

Az Apple ezzel az ősszel piacra kerülő új Microsoft operációs rendszernek, a Windows 8-nak kíván "elébe vágni". Az új Apple operációs rendszer átvesz egyes funkciókat az iPhone és az iPad mobil készülékek iOS operációs rendszerétől.

A Mountain Lion egyúttal iCloud a számítógépes felhő szolgáltatásokra is nagy hangsúlyt helyez. Az Apple "Gatekeeper" néven új biztonsági felügyeleti szolgáltatást is bevezet. A Mountain Lion béta változatát már csütörtökön elérhetővé teszi az Apple számítástechnikai szakemberek számára tesztelési céllal. Az OS X 10.8 Mountain Lion a tesztelést követően "2012 nyarán" kerül értékesítésre a Mac App Store portálon. Árat nem közölt az Apple, de a Lion operációs rendszerre történő frissítés 24 euróba kerül.

A Mac operációs rendszer immár a 23-ik egymást követő negyedévben növeli világpiaci részesedését.

A Gartner piackutató vállalat számításai szerint az Egyesült Államokban a tavalyi negyedik negyedévben 20 százalékkal nőttek az eladások és már 11,6 százalék feletti piaci részesedést vívott ki magának az Apple. Az első helyen a HP áll 23,1 százalékkal, a Dell pedig a másodikon 22,4 százalékkal. Világszerte az Apple a tavalyi negyedévben sok év óta első alkalommal ért el ismét öt százalék feletti piaci részesedést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.