A média a mikroblogok szabályozását sürgeti

Kína: eltüntetnék a "mérgező híreszteléseket" az internetről

Az internetes oldalakon terjedő "mérgező híresztelések" eltüntetését kérte kedden a Hszinhua, a kínai állami hírügynökség a rendőrségtől, az internetes cégektől és a szabályozó hatóságoktól, ami újabb jele annak, hogy a Kínát irányító kommunista párt szeretné megfékezni a mikroblogok robbanásszerű terjedését.

2011.08.30 11:59MTI

A Hszinhua elismerte, hogy Kínában, ahol a világon a legtöbb regisztrált internetfelhasználó él, a világháló a közvélemény formálásának egyik élénk fóruma. "Ugyanakkor ez a gyorsan terjedő áradat +sarat és homokot+ - azaz híreszteléseket - is magával hozott, s ahhoz, hogy az internet egészséges maradjon, teljesen terméketlenné kell tennünk a szóbeszédeket tápláló talajt" - írta a hírügynökség egy kommentárban.

"A híresztelések kiagyalása már önmagában is társadalmi betegség, terjesztésük az interneten pedig súlyos társadalmi fenyegetést jelent" - fogalmaz a cikk szerzője, s hozzáteszi, hogy a blogok és mikroblogok képesek robbanásszerűen terjeszteni a valótlanságokat.
   
Kínában a Twitterhez hasonló mikroblogoknak csaknem 200 millió felhasználója van, így a hírek villámsebesen terjednek ezeken a felületeken.

A múlt héten a kommunista párt egy magas rangú tisztségviselője, Liu Csi (Liu Qi) már felszólította a Sina Corp.-ot és más kínai internetes vállalatokat, hogy szabjanak gátat a szóbeszédek terjedésének; nemrégiben az állami televízió is elítélően nyilatkozott a megalapozatlan híresztelések egyik "melegágyának" számító Weibóról, a legnépszerűbb kínai mikroblogról.
   
Bár egy Hszinhua-kommentár nem minősül hivatalos politikai irányelvnek, a hírügynökség írása újabb arra utaló jel, hogy a törvényhozók a cenzúra informális vagy formális szigorításán gondolkoznak. A híresztelések kiirtásához az internet szigorúbb felügyeletére lesz szükség az illetékes hatóságok részéről - írja a Hszinhua.
   
Az elmúlt egy évben 209 százalékkal növekedett a mikroblogfelhasználók száma Kínában, ezért a hatóságok attól tartanak, hogy a mikroblogok beszüntetése hatalmas felháborodáshoz vezetne, ezért más módszerek kell folyamodniuk, hogy lépést tartsanak a híráradattal.

A Sina.com és más mikroblogüzemeltető cégek például már alkalmaznak a tartalmakat szűrő szakembereket és szoftvereket annak érdekében, hogy eltávolíthassák az elfogadhatatlannak ítélt megnyilvánulásokat, főként ha azok tüntetésekre, hivatali botrányokra vagy a párt vezetőire vonatkoznak.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.