Égi jelenség

Nagyon ritka villámlást rögzített egy asztronauta

Olyat fényképeztek odafentről, amit még idelenn se nagyon látni...

2017.02.12 21:05ma.hu

A kék nyalábok (blue jets) kékes színű felvillanások, amelyek közvetlenül a zivatarfelhő felett jönnek létre, és akár 50 km-ig felnyúlhatnak. Feltételezések szerint heves jégesővel állnak összefüggésben. Az úgynevezett magaslégköri fényjelenségek vagy rövid életű felvillanások közé tartozó fényjelenségek. Abban különböznek a vörös lidérctől (ködfénykisülés), hogy közvetlenül a viharfelhő tetejéről indulnak ki és gyakran keskeny tölcsért formáznak, 20-40 km magasságban. Többnyire fényesebbek, mint a vörös lidércek és kék színűek. Először 1989 októberében észlelték egy űrsiklóból, ami Ausztrália felett haladt el. 1994-től kezdve már szervezetten kutattak kék nyalábok után az Alaszkai Egyetem kutatói, erre a célra használt kutató repülőgépről.

2001-ben az Arecibói Obszervatóriumban (USA, Puerto Rico, NASA) megfigyeltek egy nagy kiterjedésű jetet (óriás nyaláb/gigantic jet), melynek magassága elérte a 80 km-t és 50 km/sec sebességgel növekedett az ionoszféra felé. A jelenség tetejénél az emisszió diffúzabb, elmosódottabb volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.