Majd márciusban...

Fehér lesz-e a Karácsony?

Közeledve az ünnepekhez a naponta frissülő információk birtokában határozottan kijelenthető a válasz arra a kérdésre, hogy lesz-e fehér Karácsony, vagy sem.

2013.12.23 15:51ma.hu

Minden évben felmerül a kérdés a karácsony előtti napokban, hogy ünnepélyes hangulatúvá varázsolja-e a fehér hó az év végét vagy a szürke, fekete környezet miatt jóval inkább depressziós lesz a hangulatunk.

Az egyéni emlékek sokfélék, általában hajlamosak vagyunk úgy emlékezni, hogy gyermekkorunkban karácsonykor mily bensőséges volt a táj, köszönhetően a mindent befedő fehér, csillogó hótakarónak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint azonban az emlékezet csalóka lehet - legalább is az elmúlt 20 év hó adatai ezt mutatják.

Természetesen, az ország különböző tájain más-más gyakorisággal, valószínűséggel jelenik meg a hó a karácsonyi napokban. Budapesten például -- a Pestszentlőrincen (XVIII. kerület) található OMSZ-mérőállomás adatai alapján -- az elmúlt 20 év negyedében, vagyis 25%-ában volt néhány vagy több cm vastagságú hótakaró Karácsony első napján. Vagyis a főváros pesti részén nem túl gyakori, hogy a hó tegye hangulatossá az ünnepeket.

Mindazonáltal, az elkövetkező napokra vonatkozó előrejelzések a légköri modellek adatain alapulnak. A legfrissebb kalkulációk szerint Karácsony első és második napján nyugat felől egyre enyhébb, eleinte többnyire száraz, majd nedves léghullámok érkeznek térségünk fölé. Emiatt szerdán többnyire kevés lesz a felhő, napos időre számíthatunk, csak délután nyugaton növekszik meg a fátyolfelhőzet. Csapadék nem várható. Megerősödik, a Kisalföldön helyenként viharossá fokozódik a déli, délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 5 és 12 fok között alakul, de a Kisalföldön 15 fok is lehet.

Csütörtökön nyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és egyre többfelé valószínű eső, záporeső. A hőmérséklet csúcsértéke 4 és 11 fok között várható, délkeleten lesz az enyhébb idő.

Összességében a legújabb előrejelzések alapján a fehér Karácsony valószínűsége: 0%.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.