A Fülöp-szigetek történetének legpusztítóbb vihara

Helyszíni jelentés - egész falvakat söpört el a Haiyan tájfun

Tengerparti falvak egész sorát elsöpörte, és a régió legnagyobb városát szinte teljesen letarolta a Fülöp-szigetek történetének legpusztítóbb vihara, amely feltehetően több mint tízezer ember halálát okozta.

A Haiyan tájfun a Fülöp-szigeteken - a pusztulás képei képgaléria

2013.11.10 12:57MTI
A Haiyan tájfun a Fülöp-szigeteken - a pusztulás képei

"Olyan az egész, mint egy mozifilm. Zombiként járkálnak a túlélők élelem után kutatva" - mondta Jenny Chu orvostanhallgató a Reuters hírügynökségnek. Miközben a mentőszolgálatok azzal küszködnek, hogy valahogy megközelítsék a lerombolt part menti falvakat, a katasztrófa túlélői az erősen megcsappant élelem-készletek fosztogatásába kezdtek.

A szemtanúk és a tisztségviselők borzalmas eseményekről számoltak be Leyte tartomány fővárosából, Taclobanból, ahol holttestek százai fekszenek halmokban az úttestek mellett és a romhalmazzá vált házak közelében. A kikötővárost és a közeli falvakat egészen a tengerparttól egy kilométeres távolságig elárasztotta a víz, amely holttesteket, törmelékkel eltorlaszolt utakat és leszakadt elektromos vezetékeket hagyott maga után. A tv-riportok képei a háztetőkön kapaszkodó gyerekeket mutatnak. A belügyminiszter, aki helikopterről nézte meg a helyzetet, azt mondta, hogy a parttól számított egy kilométeres sávban nincs épségben maradt építmény, s az egész olyan, mintha egy cunami csapott volna le a térségre.

A Haiyan tájfun pénteken csapott le az országra, és elpusztította az útjába kerülő Leyte tartomány 70-80 százalékát - közölte Elmer Soria rendőrfőnök, majd hozzátette: "A kormányzó és a tisztségviselők becslései alapján legkevesebb tízezren vesztették életüket a viharban."

A halálesetek többségét feltehetően a szökőárszerű hullámok okozták, a tengert felkorbácsoló széllökések helyenként elérték a 378 kilométeres óránkénti sebességet is.

Az ENSZ helyi humanitárius kirendeltsége közölte, hogy a tájfun a Fülöp-szigetek 36 tartományában összesen 4,3 millió lakost érintett. A segélyszervezetek felhívást tettek közzé, amelyben élelmiszert, ivóvizet és vízhatlan vásznakat kérnek a rászorulók megsegítésére.

A segélyezéssel foglalkozó ügynökségek ugyanakkor elmondták: a mentést nehezíti, hogy a Fülöp-szigetek Bohol tartományában előző hónapban történt nagy erejű földrengés, valamint a déli Zamboanga tartományban a muszlim felkelők miatt állandósult fegyveres konfliktus csaknem teljesen kimerítette az ország segélyezési tartalékait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.