Csak akkor romlik a libidó, ha az egészség is

Miért kéne felfüggeszteni a szexet?

A tudósok kimutatták, hogy az idős kor nem feltétlenül kell, hogy együtt járjon a férfiak szexuális vágyának csökkenésével.

2011.06.17 08:50medipress.hu

Ha valaki a középkorúságba lépve úgy érzi, libidója már nem a régi, annak sokkal inkább romló egészségi állapota lehet az oka.

Korábbi teóriák arra utaltak, hogy a kor előre haladtával csökken a tesztoszteronszint, ami a libidó elvesztéséhez is vezethet, azonban az ausztráliai Sydney Egyetemen készült tanulmányból kiderül, hogy mindez csak abban az esetben következik be, ha az illetőnek az általános egészségi állapota is romlik.

A kutatók 325 negyven év fölötti férfi hormonszintjét figyelték meg három hónapon keresztül. Akik jó egészségnek örvendtek, azoknál nem csökkent a tesztoszteronszint, ellenben az elhízott, szívbeteg egyéneknél igen.

David Handelsman, a kutatás vezetője, így nyilatkozott: "Eredetileg mi is azt vártuk, hogy idősebbeknél alacsonyabb tesztoszteronszintet fogunk mérni, ehelyett az derült ki, hogy a csökkenő tesztoszteron mögött sokkal inkább a romló egészségi állapot áll."

A Chicago Egyetem kutatói korábban már kimutatták, hogy az alváshiánynak is hatása van a férfiak szexuális vágyára, és akik huzamosabb ideig öt óránál kevesebbet alszanak éjszaka, azokban lecsökken a tesztoszteron szintje.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.