A telefon nemzőképtelenné tehet?

Vegyük ki a zsebből a mobilt, ha akarunk gyereket

A rossz spermaminőséggel diagnosztizált, illetve a gyermeknemzésre készülő férfiaknak korlátozniuk kellene a mobiltelefon használatát. Legújabb kutatások azt mutatják: leromlott spermaminőséghez és a termékenység csökkenéséhez is vezethet.

2011.05.23 08:50medipress.hu

Noha a mobiltelefon növeli a keringő tesztoszteron szintjét a szervezetben, ugyanakkor leromlott spermaminőséghez és a termékenység csökkenéséhez is vezethet.

„Eredményeink egy kissé meglepőek” – nyilatkozta Rany Shamloul, a kutatás vezetője. „Fel vagyunk készülve arra, hogy különféle eredményeket kapunk, de ezek az eredmények arra utalnak, hogy valamilyen érdekes mechanizmusról lehet itt szó.”

A kutatócsoport kimutatta, hogy a mobiltelefont használó férfi alanyokban magasabb a keringő tesztoszteron szintje, ugyanakkor alacsonyabb bennük a luteinizáló hormon (LH), az agyalapi mirigy által termelt termékenységi hormon szintje.

A szakértők azt feltételezik, hogy a mobiltelefonok által kibocsátott elektromágneses hullámok kettős hatást gyakorolhatnak a férfiak hormonszintjére és termékenységére.

A sugárzás hatására egyrészt megnövekedhet a tesztoszteront termelő sejtek száma a herékben, másrészt az agyalapi mirigy által termelt luteinizáló hormon szintjének csökkentésével a hullámok gátolják a keringő tesztoszteron átalakítását aktívabb, hatékonyabb tesztoszteronná, amely a spermiumtermeléssel és a termékenységgel áll kapcsolatban.

Az elektromágneses hullámok a férfi termékenységre gyakorolt hatásának pontosabb felderítéséhez azonban további kutatásokra lesz szükség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.