Már nem hiányzik a szex?

"A libidóm elköltözött" - 5 dolog, amiért nem működik a szex!

Ha a libidó nem az igazi, és olykor a partnerünk érintésére sem vágyunk, el kell gondolkodnunk rajta, mi áll valójában a szex elutasítása mögött. Rajtunk kívülálló okai is lehetnek.

2011.03.02 15:00ma.hu

Amikor a szex iránt látványosan csökken az érdeklődésünk, vagy ezt a párunkon vesszük észre, nem kell feltétlenül arra gondolni, hogy a kedvesünk már nem szeret! Számos, rajtunk kívülálló oka lehet a libidó csökkenésének. Az első ötöt sorozatunk első részében már felsoroltuk, most jöjjön a többi.

Gyógyszerek és depresszió

Bizonyos gyógyszerek egyértelműen hozzájárulhatnak a vágy csökkenéséhez. Ilyenek például az antidepresszánsok, a vérnyomás szabályozására szedett gyógyszerek, antihisztaminok, de ha valaki kemoterápián esett át, az is komolyan befolyásolja a vágyat.

Ördögi kör azonban, hogy aki depressziós, azt egyébként is nehéz rávenni a szexre. Semmihez sincs kedve, a hancúrozáshoz sem. Depressziós tünetekkel keressünk fel szakembert, mert sok esetben más nem segíthet.

Hogy nézek ki?!

Bizony, a testkép milyensége nagyon is hatással van arra, mennyire érezzük magunkat kívánatosnak. Különösen a nők szenvedhetnek attól, hogy rögeszmésen nézegetik magukat, és egyre kevésbé tetszik nekik, amit a tükörben látnak.

Akik valóban túlsúllyal küzdenek, vagy egyéb okból nem elégedettek a testükkel, azok hajlamosak kifogásokat keresni, kerülni a szexet, az együttlét során nem tudják igazán elengedni magukat, mert azon jár az eszük: hogy néznek ki?

Sokan vannak azonban, akik annak ellenére, hogy semmi baj nincs az alakjukkal, elhitetik magukkal, hogy csúnyák, kövérek, valamelyik testrészük eltér az átlagostól, sőt, mi több, a formája bizarr! Nem érzik magukat nőiesnek, csábítónak, szexinek még annyira se. Ha a helyzet nem változik, nem árt felkeresni egy pszichológust.

A túlsúly mindazonáltal valóban okoz gondot az ágyban. Akinek problémája van a súlyával, nehezebben is mozog, a libidója lecsökken. Az elhízott embereknek a társadalom előítéleteivel is meg kell birkózniuk, ami nem könnyíti meg a helyzetüket.

Merevedési probléma

A férfiak, akik - bevallottan vagy sem - merevedési problémával küzdenek, inkább nem szeretnének ismét kudarccal szembesülni, ezért szép lassan "leszoknak" a szexről. Vágyukat jelentősen lecsökkenti, hogy nem tudják, ezúttal képesek-e megfelelően teljesíteni az ágyban. Forduljanak mielőbb orvoshoz tanácsért!

Alacsony tesztoszteron-szint és menopauza

A tesztoszteron emeli a szexuális vágyat. Ahogy egy férfi idősebb lesz, a tesztoszteron szintje változhat. Van, akinél a csökkenés nem okoz gondot az ágyban, de előfordul, hogy igen. A tesztoszteron a nőknél is okozhat problémát, de náluk számos más tényező is befolyásolja a libidót. Hölgyeknél a változókorban csappanhat meg a szexuális érdeklődés.

A menopauza tünetei miatt egyébként sem érzik kirobbanó formában magukat, és a libidójuk is lecsökkenhet.

Ha már nincs meghittség...

A meghittség, a bizalom hiánya könnyen alávág a szexuális életnek. Nem reménytelen azonban a helyzet, minden pár életében vannak nehezebb időszakok, amikor nincs elég idejük egymásra.

Igyekezzünk újra több időt szánni egymásra, szervezzünk programokat, építsük fel újra a harmóniát. Meghittség nélkül ugyanis a szex csak egy napi rutinná válik, amelytől könnyen elmehet a kedvünk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.