Tessék?!

Géndetektorral a süketség ellen

Géndetektorral állapítják majd meg a siketségre való hajlamot Kínában, ennek köszönhetően kiszűrhetők lesznek azok a gyermekek, akiknek hallóképességére antibiotikumok jelentenek kockázatot.

2011.02.12 09:06MTI

Kínában a hivatalos statisztika szerint közel kétmillió azoknak a gyerekeknek száma, akik olyan antibiotikumok miatt siketültek meg, mint a sztreptomicin, a kanamicin és a gentamicin. A szakemberek abban bíznak, hogy az új készülék segítségével a jelenségnek vége szakad.

A kínai szakfelügyelet engedélyezte a készülék klinikai használatát, a detektor éveken belül ott lesz az ország kórházainak többségében - közölte Cseng Csing (Cheng Jing) a Beijing Biochip Technology vállalat kutatóközpontjának vezető munkatársa.

Cseng úgy véli, ezzel az eszközzel sok tragédia lesz megelőzhető, hiszen az orvosok eddig nem rendelkeztek olyan megfelelő műszerrel, amely segítette volna őket a siketségre való hajlam genetikai kiszűrésében.

A detektor a gének azon kilenc mutációját képes kimutatni, amelyek a kínaiak körében a legtöbb esetben felelősek a siketség kialakulásáért - állítja a szakember, azzal, hogy az eredményes vizsgálathoz körülbelül öt órára van szükség, s 500 jüanba (15 ezer forint) kerül.


A műszer ugyancsak jól lesz használható a gyermeket váróknál és az újszülöttek esetében - állítják megalkotói. Kínában évente nagyjából 30 ezer csecsemő születik siketen.

A China Daly című angol nyelvű lap januári cikke szerint a Kínában élő 1,8 millió siket gyermek 60 százalékánál a gyógyszerek a felelősek a hallás elvesztéséért. A kínai fogyatékkal élők világhírű színtársulatában, az Ezerkarú Buddha produkció 21 siket táncosa közül 18-an antibiotikumoktól vesztették el a hallásukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.