Szántó Dávid a veszélyeztetett Kambodzsában járt

Újszülöttek veszélyben: a tetanusz

Az újszülött kori és az anyasági tetanusz 170 millió anyát és csecsemőt veszélyeztet napjainkban is.

2011.01.26 18:16drinfo.hu

A Pampers és az UNICEF 1 csomag = 1 védőoltás kampánya idén is folytatódik, hogy közös erővel segítsen a veszélyeztetett országokban élő anyukákon és gyermekeken.

A program elkötelezett hazai nagykövete Szántó Dávid újságíró, aki kambodzsai látogatásán győződhetett meg a program fontosságáról és az eddig elért eredményekről. 170 millió anyát és csecsemőt fenyeget az anyai és újszülöttkori tetanusz világszerte.

Az újszülöttkori és az anyasági tetanusz több mint 70 éve megelőzhető betegség, ennek ellenére még napjainkban is 170 millió anya és gyermeke életét veszélyezteti a harmadik világ országaiban.

2011. január és március vége között folytatódik a Pampers és az UNICEF közös szervezésében az 1 csomag = 1 védőoltás tetanusz elleni kampány, mely keretén belül a Pampers minden egyes UNICEF logóval ellátott Pampers termék megvásárlása után egy tetanusz elleni vakcina árát juttatja el az UNICEF számára.

A magyar mamák már bizonyították segítőkészségüket, az előző 2 kampány során közel 1.700.000 adag védőoltás gyűlt össze nekik köszönhetően. Szántó Dávid, a nemzetközi program hazai nagykövete két kisgyermek édesapjaként maga is szívén viseli az újszülöttek sorsát.

Januárban Kambodzsába látogatott, hogy megnézze, a veszélyeztetett országokban milyen körélmények között szülnek a nők, és hogyan jut el a várandós nőkhöz az életmentő vakcina.

Kambodzsa

* A világ 50 legszegényebb országának egyike, a lakosság egyharmada kevesebb, mint napi egy dollárból él

* A 14,5 millió lakos 40%-a 18 évesnél fiatalabb

* A házasságok 23%-ában a feleség 18 év alatti

* A nőknek csak kb. egyharmada szül kórházban, meglehetősen rossz körülmények között

* A gyerekeknek csak 66%-át anyakönyvezik - így évente kb. 300 ezer gyerek születésének nem marad nyoma

* Minden 14. csecsemő meghal 1 éves kora előtt (Magyarországon 1000-ből kb. 5)

* 100 ezer anyából 472 hal meg terhességi vagy szülési komplikációban (Dél-Ázsiában itt a legrosszabb a helyzet)

Szántó Dávid

" Nagy örömmel vállaltam a Pampers-UNICEF program nagykövetének szerepét. Magam is immár kétgyermekes apa vagyok, akinek fontos, hogy a gyermekei egészségesek legyenek.

Számunkra természetes, hogy gyermekeink megkapják a szükséges védőoltásokat, azonban a fejlődő országokban ez sok helyen nem megoldott. Ha csak egy-egy vakcinán múlik a gyermekek élete, mindent meg kell tennünk, hogy segítsünk
" - mondta el Szántó Dávid, a Pampers-UNICEF 1 csomag = 1 védőoltás program hazai nagykövete.

"A kambodzsai utazás során teljesen új dimenziók nyíltak meg számomra, megdöbbentő körülményekkel és elképesztő emberi sorsokkal találkozhattam. Bár a Kambodzsában élők nagyon sok mindenben különböznek tőlünk, azt azért megtapasztalhattam, hogy egy anya a világ végén, egy pálmafából összetákolt viskóban, a földön ülve is ugyanolyan boldogan néz a gyermekére, mint itthon" - tette hozzá Szántó Dávid.

Tetanusz Magyarországon

Hazánkban 1942 óta kötelezően oltják a gyermekeket tetanusz ellen. 2 hónapostól 11 éves korig ismételten, kombinált oltóanyaggal történik a védelem.

Aki gyermekkorában még nem kapott tetanusz elleni oltást, annak két alapoltás és egy emlékeztető oltás 10 éves védelmet biztosít. Magyarországon az 1950-es évek elején még évi 500 megbetegedés fordult elő, újszülötteknél 40%-os, idősebb korúaknál 80%-os halálozási aránnyal.

2007-ben 3 ember halt meg tetanuszban, mindannyian 1941 előtt születtek, és védőoltást nem kaptak.

Magyarországon az utolsó újszülöttkori tetanusz megbetegedést 1978-ban jelentették!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.