Főleg a nőkre igaz ez...

Aki fiatal korában sportol, kevésbé fenyegeti később az elhízás veszélye

Főleg a nőkre igaz, hogy ha fiatalon sportos életet élnek, idősebb korukban kevesebb gondjuk lesz a megnövekedett hasukkal - amivel a lustábbak komolyan küzdenek.

2010.12.20 16:00medipress.hu

Heti 150 perc erőteljes mozgás – pl. futás, kosárlabda vagy akár rendszeres házimunka – kell ahhoz, hogy később sem legyen gondunk a súlyunkkal – állítja a Journal of the American Medical Association december 15-i számában megjelent tanulmány.

Az Amerikai Egészségügyi Szolgálat is ennyi fizikai aktivitást ajánl. Cikkünk a hirdetés után folytatódik

„Ekkora mennyiséghez könnyű hozzászokni, és akár évtizedekig az életünk része lehet” –
állítja Dr. Arlene L. Hankinson, a 20 évig tartó kutatás vezetője.

„Fontos fiatalon kezdeni, de ez nem azt jelenti, hogy későb nem lehet váltani. Az viszont igaz, hogy középkorúan már nehezebb megszabadulni a felelsleges kilóktól.

A legtöbb esetben azért mozgunk, hogy fogyjunk, pedig ugyanilyen fontos szempont az is, hogy megakadályozzuk a későbbi elhízást, tette hozzá Hankinson.

A vizsgálathoz 3554 18 és 30 év közötti városlakó személyt kezdtek megfigyelni. 20 évvel később a fizikailag aktív férfiak 2 és fél, az aktív nők pedig 6 kilóval nyomtak kevesebbet a társaiknál.

A sportos férfiak haskörfogata 3,1, a nőké 3,8 centiméterrel volt keskenyebb a többiekénél. Azt a kutatók is leszögezték, hogy mozgásmennyiségtől függetlenül minden vizsgált személy hízott a húszéves periódus alatt

Ez volt az eddigi legátfogóbb felmérés a témában, mivel minden ezt megelőző vizsgálat rövidebb időszakban figyelte az embereket.

A nemek közti különbségek a kutatók szeint jórészt pszichológiai okokra vezethetőek vissza, mivel a nőknél a gyerekeket és a változókort is figyelembe kell venni.

„Köztudott, hogy a menopauza során a nők meghíznak.A legjobb ha már 20 évvel korábban gondolunk ennek megelőzésére. Csak egészségesen tarthatjuk fent a korábbi életminőségünket.
” - nyilatkozták a kutatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.