Több ezer fogászati implantációt végeznek

Néha még az orvos sem képes kideríteni mi van a szánkban!

Évente több ezer fogászati implantációt, azaz fogbeültetést végeznek kisebb-nagyobb magyarországi magánklinikákon, az emberek azonban az esetek többségében nem tudják, mi is kerül pontosan a szájukba.

2010.10.20 16:00ma.hu

Így nehéz, néha szinte lehetetlen a javítás, ami ha gyors beavatkozásra van szükség óriási gondot jelenthet” – hívja fel a figyelmet Dr. Czinkóczky Béla fogszakorvos, fog és állcsont sebész, az elrontott és speciális implantációk szakértője.

A szakember hiányolja a betegek megfelelő tájékoztatását, amely a kezelőorvosok feladata lenne. Gyakran nem mondják el pontosan, hogy milyen implantátum kerül beültetésre.

Ugyanakkor általános hiba, hogy a páciensek évekig nem mennek vissza kontrollra, és sokszor azt sem tudják, milyen műgyökeret ültettek az állcsontjukba.

Valójában bele sem gondolnak, hogy milyen hatalmas gondot jelenthet ez. Minden implantátum típus más és más, melyek javításához és esetleges eltávolításához más és más eszközök szükségesek.

Gyakran még a legtapasztaltabb szakemberek sem képesek megállapítani egy implantátum típusát, nem nyilvánvaló, hogy mivel áll szemben a fogorvos.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az implantátum-forgalmazással foglalkozó kisebb cégek néhány ezer beültetés után kivonulhatnak a piacról, vagy tönkremennek, így később már nem lehet beszerezni az adott gyökérhez szükséges technikai felszereléseket.

Ilyenkor a kezdetben kedvező árú implantátumból könnyen drága mulatság lehet, mert esetleg külföldről kell megrendelni az eszközöket, vagy egyáltalán nem lehet beszerezni azokat.

Ezért Dr. Czinkóczky Béla azt javasolja, hogy lehetőleg széles körben ismert és jól bevált technológiát válasszunk. A megoldás: implantátum törzskönyv A problémát könnyen megoldaná, ha a betegek minden esetben azonosító kártyát vagy törzskönyvet, kapnának mellyel a pótlások évek múltán is azonosíthatók lennének.

Ezek hiányában azonban nehéz a javítás, vagy az implantátum eltávolítása. Mint mondta, egy megfelelő azonosító azt is lehetővé teszi, hogy a páciens külföldön menjen fogorvoshoz, mert a megfelelő információk birtokában könnyebb a beteg problémáját megoldani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.