Gátolja a szervezet lebontó képességét

A testnedvek túlzott savassága minden baj kútfeje

Orvosok szerint számos súlyos betegség szoros összefüggésben áll a testnedvek túlzott savasságával.

2010.09.13 09:00ma.hu

Orvosok és táplálkozástudományi szakemberek egyöntetűen állítják: számos olyan súlyos egészség-probléma, mint az elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérsűrűség, vese- és epekő, érelmeszesedés, csontritkulás vagy májzsírosodás egyaránt szoros összefüggésben áll a testnedvek túlzott savasságával.

A megnövekedett savmennyiség ugyanis nagy mértékben gátolja a szervezet természetes lebontó-képességét, ami miatt nagy mennyiségű lebontatlan salakanyag rakódik le, s ez nagyban előmozdítja a fenti betegségek kialakulását. Az egészséges vér savassága 7,35-7,45 pH között mozog.

Az egészségügyi statisztikák szerint ugyanakkor a városi lakosság több mint 80%-ánál jóval meghaladja ezt az értéket, azaz szervezetük állandóan a túlsavasság állapotában van, ami a különféle modern betegségek melegágya.

Japán kutatók vizsgálatai 100 rákbetegből 100 (!) szervezetében mutattak ki túlzott savasságot, míg a magas vérnyomásban, elhízásban szenvedők között ez az arány közel 80%-os volt.

Mit tehetünk a túlzott savasság ellen?

Mindenekelőtt állítsunk be helyes étrendet, amelyben az erősen savasító húsfélék és zsírok csak kis mennyiségben vannak jelen, és a nem savasító ételek dominálnak: így a paradicsom, padlizsán, krumpli, spenót és zöldségfélék, valamint a gyümölcsök, mindenekelőtt az alma, körte, banán, barack, eper, szilva, grapefruit és szőlő.

Különösen jó hatással vannak szervezetünkre a tengeri eredetű ételek, amelyek biztosítják a savasságot lekötő nagy mennyiségű kálcium bevitelét, így mindenekelőtt a tengeri algasaláta, tengeri rákfélék, mélytengeri halolaj és a cápaporc.

Ez utóbbi a savasság által keltett ízületi fájdalmaknak és csontritkulásnak is hatékony ellenszere, akárcsak a ginzeng és a ginzengkészítmények.

Kiváló sav-lekötők, és a kiegyensúlyozott étrend fontos részei a szójabab-készítmények, a tofu, szójacsíra és szójalecitin, amelyek húspótlóként gazdag fehérje-forrást is kínálnak.

Kerüljük a tartósítószert tartalmazó italokat, minthogy ezek az adalékanyagok nagy mértékben növelik a test savasságát.

A legjobb ital a nem-fermentált zöld tea, amely amellett, hogy jól oltja a szomjúságot, és méregteleníti szervezetünket, egyszersmind csökkenti a szervezet savasságát, illetve erős antioxidáns hatása miatt hozzájárul a rák megelőzéséhez.

A leghatékonyabbak a zöld szűzteák, amelyek koncentrált szűztea-kapszula formájában is kaphatóak.

A helyes étrend beállítása mellett azonban igen fontos a helyes életvitel is, azaz hogy mindenekelőtt igyekezzünk csökkenteni a mindennapos stressz és feszültség mennyiségét, s hogy feltétlenül szakítsunk időt a rendszeres testmozgásra.

A helyes étrend és életvitel révén igen sok súlyos bajt előzhetünk meg még idejekorán.

Mi okozza a túlsavasságot?

Több fontos összetevőre is rámutathatunk, amelyek között a helytelen táplálkozás játssza a legfontosabb szerepet.

Étlapunkon a savanyú vagy savkeltő ételek 3:1 arányban vannak jelen a nem savasítókhoz képest, miközben a helyes arány ennek épp a fordítottja, 1:3 kellene legyen.

Rendkívül savasítja a szervezetet az alkohol és a dohányzás is.

Hozzájárul ehhez a mindennapos stressz és szorongás savasító hatása, valamint a rendszeres testmozgás hiánya, amely pedig nagy mértékben csökkenthetné az előbbi káros hatásait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.