Van szíve a sültcsirkének?

A húsevők szerint az állatok nem érzelgősködnek

A húsevők kevesebb emberi érzelmet tulajdonítanak az állatoknak, mint a vegetáriánusok. Erre egy német vizsgálat derített fényt.

2010.08.24 10:18MTI

A Bonni Egyetem kutatói több tanulmány során kérdeztek meg húsevőket és vegetariánusokat, hogy szerintük az állatok képesek-e ősi érzelmek, mint amilyen a félelem vagy a düh, illetve összetettebbek, mint a búskomorság vagy a bűntudat megélésére.

Az eredmény szerint a húsevők az összetett érzelmeket kizárólag emberi sajátosságnak vélték, míg a vegetariánusok az állatokba is belelátták azokat. A vegetariánusok összességében emberibbnek érzékelik az állatokat - magyarázta Roland Imhoff, az egyetem pszichológusa a Vorarlberg Online hírmagazin szerint (www.vol.at).

A húsevők ezzel szemben általában egyedülállónak tekintik az embert, ami azzal jár, hogy az állatokat megfosztják bizonyos emberi tulajdonságoktól. Ez az elv leginkább azon állatok esetében érvényes, amelyeket Európában az élelmiszer-előállításhoz használnak fel.

A kutyáknak a húsevők is több érzelmet tulajdonítanak. A pszichológusok párhuzamot látnak az állatok "elembertelenítése" és a háborúban elvégzett gyilkolás pszichológiai "tisztára mosása" között.

Ezért tették fel a kérdést, hogy az állatok megölésében való passzív részvétel - az állat elfogyasztása - is az elembertelenítés stratégiáját vonja-e maga után.

A húsevő embereknél úgy tűnik, így van - összegezte Imhoff.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.