"Ilyen állatok pedig nincsenek"

Színre lépett a laposarcú békahal és húsevő szivacs

Laposarcú békahal és húsevő szivacs - kettő a tavalyi év folyamán felfedezett tíz legérdekesebb faj közül.

2010.05.25 11:35MTI

Az Arizonai Állami Egyetem új fajok felfedezésével foglalkozó nemzetközi intézete rendszertani tudósok csoportjával minden évben több ezer újonnan felfedezett fajt vesz lajstromba, amelyek közül kiválasztják a tíz legérdekesebbet. A 2009-es felfedezések top 10-es listáján szerepel egy Mianmarban talált, tépőfogakkal rendelkező édesvízi hal, egy mélytengeri féreg, amely zöld foszforeszkáló "bombákat" lövell ki magából, ha fenyegetik, valamint egy rovarokkal táplálkozó tengeri csigaféle.

Ugyancsak bejutott a legérdekesebbnek tartott fajok közé egy csíkos késhalféle és egy amerikaifutball-labda méretű rovarfogó zsákot használó növény. Quentin Wheeler, az egyetemi intézet igazgatója szerint az éves lista segít ráirányítani a figyelmet a biológiai sokféleség és a rendszertan fontosságára.

"Az előző évben felfedezett több ezer új faj listája segít felhívni a figyelmet a természettudományi múzeumok és a botanikus kertek jelentőségére, méghozzá a tíz legérdekesebb faj kiválasztása révén derűs formában... A világ fajainak és ezek egyedi tulajdonságainak számbavétele alapvető az élet történetének megértése szempontjából" - fejtette ki nyilatkozatában.

A listát minden évben Carl von Linné svéd természettudósnak, a modern tudományos rendszerezés kidolgozójának születésnapján teszik közzé. Linné óta a tudósok becslések szerint 1,8 millió állat- és növényfajt neveztek meg, írtak le és rendszereztek. Kutatók szerint a Földön élő fajok száma valahol 2 és 100 millió között lehet, a legtöbben azonban 10 millió körüli számról beszélnek.

Egyelőre teljes részletességgel csak a 2008-as év felfedezéseiről szóló adatok állnak rendelkezésre. Ezek szerint ebben az évben 18 225 új fajt írtak le, amelyek 48,25 százaléka rovar, 11,41 százaléka edényes növény, 7,37 százaléka gomba, 7,24 százaléka pedig pókféle volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.